Koerden in Syrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Koerden in Syrië zijn de grootste etnische minderheid aldaar. Er leven 2 miljoen Koerden in Syrië, dat is 10% van de bevolking[1]. De meesten van hen zijn soennitische moslims, er zijn ook Jezidise Koerden in Syrië. Een heel klein aantal van hen zijn christenen en alevieten.

Geografie[bewerken]

De Koerden in Syrië leven vooral in een regio in het huidige noordoosten van Syrië. De regio omvat het grootste gedeelte van de provincie Al Hasakah. De belangrijkste steden in deze regio zijn Kamishli (Koerdisch: Qamisl˚) en Al-Hasakah (Koerdisch: Hesaka). Een andere regio met een relatief grote populatie Koerden is het noorden van Syrië. Het door Koerden bewoonde noorden en noordoosten van Syrië wordt in het Koerdisch Kurdistana BinxetÍ genoemd. Er leven ook veel Koerden in de stedelijke gebieden en in de grote steden van het land[2] [3].

Situatie voor Koerden in Syrië[bewerken]

Koerden spreken in het openbaar vaak Koerdisch, behalve als niet alle aanwezigen dat spreken. Koerdische mensenrechtenactivisten worden mishandeld en vervolgd [4]. Er zijn geen politieke partijen toegestaan, Koerdisch of niet. Om de etnische identiteit van de Koerden in Syrië te onderdrukken zijn er verschillende verboden op het gebruik van het Koerdisch. Zo worden kinderen met Koerdische namen niet ingeschreven bij de burgerlijke stand, worden Koerdische namen van steden vervangen door Arabische, is het niet mogelijk een bedrijf te voeren met een Koerdische naam, zijn Koerdische privé-scholen niet toegestaan en zijn boeken en andere in het Koerdisch geschreven materialen verboden [5][6].

Het ontnemen van het burgerschap[bewerken]

In november 1962 verklaarde de Syrische overheid dat 100.000 Koerden geen Syrisch staatsburger waren. Damascus beweerde dat hun voorouders niet opgenomen waren in de Ottomaanse bevolkingsregisters van voor 1920. Ook werd van Koerden die politiek actief waren tegen de overheid hun staatsburgerschap ontnomen. Sindsdien is het aantal stateloze Koerden gegroeid naar meer dan 200.000 [7] mensen die, tegen internationale wetgeving in, het Syrisch staatsburgerschap wordt ontzegd. Deze Koerden, die geen andere nationaliteit hebben dan de Syrische, zitten letterlijk vast in Syrië: ze worden niet alleen gediscrimineerd in hun geboorteland, maar ze hebben ook niet de optie om te emigreren omdat ze geen paspoorten of andere internationaal erkende reisdocumenten bezitten. Het is hun niet toegestaan land, huizen of ondernemingen te bezitten. Ze kunnen niet werken bij overheidsinstanties en staatsbedrijven, en ze kunnen geen arts of ingenieur zijn. Ze mogen geen Syrische staatsburgers huwen. Deze Koerden met een status als "buitenlander", zoals ze worden genoemd, hebben geen actief of passief kiesrecht. Er worden geen paspoorten of andere reisdocumenten aan ze uitgegeven, en ze mogen dus niet legaal Syrië verlaten of er naar terugkeren[8].

Volgens sommige bronnen is Syrië sinds kort van plan om deze 200.000 Koerden in Syrië weer staatsburgerschap te verlenen[9].

Maart 2004[bewerken]

De vlag van Koerdistan. Hoewel de vlag in Syrië verboden is, wordt ze nog steeds gebruikt door de Koerden.

In een stadion in Qamishili, een voornamelijk Koerdische stad in het noordoosten van Syrië, kwamen ten minste 30 mensen om het leven en vielen er meer dan 160 gewonden enkele dagen voortdurende relletjes, begonnen op 12 maart 2004, aldus Syrisch-Koerdische bronnen en media. Koerdische bronnen meldden dat veiligheidstroepen bijna direct na het uitbreken van de rellen in Qamishili bij een voetbalwedstrijd tussen Koerdische fans van het lokale team en Arabische supporters van een bezoekend team uit de stad Deir al-Zor met scherp schoten op ongewapende Koerdische burgers. De internationale pers meldde dat er op 12 maart negen mensen omkwamen. De onrust verspreidde zich naar andere Koerdische steden langs de noordgrens met Turkije en vervolgens naar Damascus en Aleppo. Amnesty International zegt dat meer dan 2000 mensen, bijna allen Koerden, werden gearresteerd na de rellen. Volgens Amnesty werden Koerdische gevangenen, waaronder kinderen van twaalf jaar oud, vrouwen, tienermeisjes en ouderen, gemarteld en mishandeld. Tientallen Koerdische studenten werden geschorst op hun universiteit en werden van de campus afgezet, volgens bronnen vanwege hun deelname in geweldloze protesten.[10] [11][12].

2012 / 2013[bewerken]

Tijdens de Syrische Burgeroorlog van 2012 / 2013 hebben de Syrische Koerden kans gezien om een zekere autonomie te realiseren.[13][14]

Hoewel ze zich oorspronkelijk neutraal opstelden tijdens de Syrische Burgeroorlog vechten de Koerden sinds medio 2013 tegen Salafisten die een extreem islamitisch emiraat proberen te vestigen in Syrische Koerdistan. Als gevolg daarvan ontstond er een vluchtelingenstroom van Syrische Koerden die naar Irak en Turkije vluchtten. [15] [16][17]

De Syrische Koerden worden militair / politiek / materiaal ondersteund door Irakees Koerdistaan en de PKK.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. http://www.gazetteer.de
 2. [1]
 3. CIA - The World Factbook
 4. www.amnestyusa.org, 7 december 2004
 5. website Human Right Watch, oktober 1996
 6. website Human Right Watch, Worldreport 2005
 7. website Voice of America, 2 september 2005
 8. Website Human Right Watch, oktober 1996
 9. themedialine.org
 10. globalag.igc.org, 10 maart 2005
 11. website Human Right Watch, 19 maart 2004
 12. www.amude.net
 13. http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/07/19/syrische-leger-draagt-stad-kobani-over-aan-koerdisch-bestuur/
 14. http://www.aljazeera.com/programmes/talktojazeera/2012/10/201210139251770501.html
 15. R. Olson. "The war among Kurds makes Syrian peace unlikely", 13 september 2013.
 16. CBS. "Syria Kurdish militias battle al Qaeda fighters, driving civilians across border into Iraq", 20 augustus 2013.
 17. D. Arnold. "Syria’s Kurds Play Political Odds between Assad, Erdogan", 16 september 2013.