Koerdische Democratische Partij Irak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kurdistan Democratic Party
Partiya Demokrata Kurdistanê
پارتیا دەمۆکراتا کوردستانێ
Mesud Barzani.jpg
Functiehouders
Partijleider Massoud Barzani
Algemene gegevens
Opgericht 16 augustus 1946
Actief in Irak
Hoofdkantoor Arbil
Richting Centrum
Ideologie Sociaaldemocratie
Motto Peace, Freedom, Democracy
Kleuren Geel
Jongerenorganisatie Plaatselijke KDP centrum
Internationale organisatie Democratic Patriotic Alliance of Kurdistan
Website www.kdp.se
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Koerdische Democratische partij (KDP) (Koerdisch: Partîya Demokrata Kurdistanê - PDK) is een Koerdische politieke partij in Irak. De partij is op 16 augustus 1946 opgericht door Mustafa Barzani. De partij streeft naar zelfbestuur voor de Koerden in Irak.

De partij is een van de oudste Koerdische partijen in het noorden van Irak (Zuid-Koerdistan). Sinds de oprichting strijdt de partij voor een onafhankelijk Koerdistan.

De KDP werd tot 1979 geleid door Mustafa Barzani. Toen hij in 1979 in Washington D.C. stierf kreeg zijn zoon Massoud Barzani de leiding over de partij.

De KDP staat bekend om zijn twee revoluties, namelijk de Septemberrevolutie en de Meirevolutie (Şoreşa Eylulê û Şoreşa Gulanê). De Septemberrevolutie begon in 1961 en duurde tot 1975. De Algerije-overeenkomst (1975) tussen Irak en Iran was de oorzaak van de beëindiging van die revolutie. De Meirevolutie begon in 1976 en ging door tot 1988 toen de Al-Anfal-campagne tegen de Koerden begon. In beide revoluties werd er gevochten voor een onafhankelijk Koerdistan waarin de rechten van het Koerdische volk werden beschermd.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]