Koevoet (gereedschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
de 'koe-voet'
zijaanzicht koevoet
koevoeten, ijzer en hout, eind 18e eeuw

Een koevoet of breekijzer is een langwerpig stuk gereedschap gebruikt om zaken open te wrikken.

Het ene eind van het gereedschap (de voet genaamd), loopt uit in een splitsing, gelijkend op de poot van een koe. Het is om die reden dat het stuk gereedschap koevoet genoemd wordt.

Gebruik[bewerken]

Het gereedschap werkt middels het toepassen van de hefboom-techniek; de voet wordt tussen twee zaken geplaatst, waarna er door het uitoefenen van druk op het andere uiteinde van het gereedschap, gewrikt wordt om de twee zaken van elkaar te verwijderen of een opening te creëren.

Een ander gebruik is het oplichten en met kleine stukjes verplaatsen van zware lasten, vooral bij het ontbreken van moderne mechanische hulpmiddelen vóór de industriële revolutie.

Bekendheid[bewerken]

De koevoet heeft vooral bekendheid verworven als instrument om inbraken te plegen. Veelvuldig worden dieven karikaturaal voorgesteld met een zak (om de buit in te stoppen) en een koevoet in de hand.

De koevoet is ook bekend omwille van het spel Half-Life, waarin de hoofdrolspeler (Gordon Freeman) een koevoet als wapen gebruikt. In sommige spellen worden zelfs verwijzingen gemaakt naar Half-Life:

  • In Splinter Cell: Chaos Theory verwijst het hoofdpersonage naar Half-Life door te zeggen "crowbars are for geeky video-game characters" (koevoeten zijn voor sukkelige videospelkarakters), doelend op het feit dat Gordon Freeman een wetenschapper is.
  • In Grand Theft Auto: San Andreas ligt op een tafel in een bunker in Area 69 een koevoet met een HEV pak.

Bronnen[bewerken]

  • Boudriot, J.;Berti, H; (1992); L'artillerie de mer : marine française 1650-1850.
  • Mondfeld, W. zu; e.a.; (1988); Schiffsgeschütze 1350 zu 1870.