Koffiemelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
geëvaporeerde melk

Koffiemelk of geëvaporeerde melk is ingedikte melk bedoeld voor gebruik in de drank koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerd (ingedikt), gehomogeniseerd en gesteriliseerd, maar er wordt geen suiker aan toegevoegd zoals dat bij gecondenseerde melk het geval is.

Vanouds wordt hete (gekookte) melk aan de koffie toegevoegd. De koffie wordt dan iets sterker gezet om de verdunning te compenseren. Koude melk in de koffie is niet lekker, omdat de koffie dan te veel afkoelt. Daarom wordt de melk in de zuivelfabriek geëvaporeerd, dat wil zeggen er wordt water aan onttrokken zodat de melk wordt ingedikt tot koffiemelk. Bij toevoeging van dezelfde hoeveelheid water ontstaat weer volle of halfvolle melk, echter met de typische smaak van koffiemelk, welke het gevolg is van de karamellisatie van de aanwezige suikers in melk.

Koffiemelk heeft zodoende een dikkere structuur dan gangbare halfvolle melk of volle melk, en een hoger vetpercentage en is daardoor beter geschikt voor aanlenging.

Behalve de traditionele (volle) koffiemelk, bestaat er ook halfvolle koffiemelk en magere koffiemelk.

Verschillende zuivelfabrikanten lieten eind 2010 doorschemeren koffiemelk te willen verwerken in gemengde capsules. Deze zouden een mengsel bevatten van melk en suiker.

Zie ook[bewerken]