Kogelwerend vest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kogelwerend vest

Een kogelwerend vest heeft als doel het bovenlichaam van de drager ervan te beschermen tegen een beschieting met kleinkaliber munitie.

Kogelvrij of kogelwerend?[bewerken]

De term ‘kogelvrij’ vest is niet juist want de drager is niet beschermd tegen alle patronen (kogels) uit alle soorten wapens. Er zijn verschillende standaards gedefinieerd om duidelijk te maken welke bescherming het vest geeft.

National Institue of Justice Ratings for Body Armor[bewerken]

Het National Institute of Justice heeft bepaalde eisen gesteld aan kogelwerende materialen: de zogenaamde NIJ 0101 standaard. Afhankelijk van de revisie (jaartal) worden deze vervangen door een geactualiseerde versie. Veelgebruikte standaarden zijn NIJ 0101.04 en NIJ 0101.06. Hierin staat een aantal NIJ Levels omschreven welke aangeven waar een kogelwerend vest bescherming tegen biedt.

NIJ Levels[bewerken]

Binnen overheden en veiligheidsdiensten worden eigenlijk alleen vesten van NIJ LVL IIIA (3A) of hoger gebruikt.

NIJ LVL IIIA beschermt tegen een vrijwel alle 9 mm en .45 munitie uit korte of lange wapens. Het materiaal is vaak zacht en flexibel en bestaat uit Aramide (bijv. Kevlar) of HDPE (bijvoorbeeld. DSM Dyneema)

NIJ LVL III beschermt tegen vrijwel alle munitiemet (zachte) loden kern uit handvuurwapens met korte en lange loop. 9 mm, .45, .223 en 7,62 mm NATO. NIJ LVL III materiaal is vaak geperst aramide of HDPE.

NIJ LVL IV beschermt tegen .30-06 caliber wapens en (single hit) bescherming tegen NIJ III wapens. Dit type plaat is vaak een combinatie van materialen (staal, keramiek, aramide en/of HDPE).

Werking[bewerken]

Een van de basismaterialen voor kogelwerende vesten is Dyneema (merknaam), een door Koninklijke DSM NV ontwikkelde vezel.

Een vest beschermt doordat de laagsgewijze opbouw de kracht van de kogel opvangt en verdeelt over een groter oppervlak, voordat de kinetische energie van de kogel het lichaam bereikt. Ook wordt de kogel vervormd en kan daardoor niet meer zo goed doordringen. De energie komt toch aan bij de drager en kan onder meer interne bloedingen veroorzaken, die gewoonlijk minder ernstig zijn als de schade die een binnendringende kogel veroorzaakt.

De meeste vesten geven weinig bescherming tegen pijlen, of steken met een ijspriem of een mes. Aangezien de kracht in deze gevallen meer op één punt gericht is, kan de punt in veel gevallen gewoon door het vest heen prikken. Er bestaan speciale vesten die bescherming bieden tegen deze wapens; deze worden onder meer gebruikt door gevangenisbewaarders.