Koko (gorilla)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Koko (4 juli 1971) is de naam van een vrouwelijke westelijke gorilla die verblijft in Woodside. Psychologe Francine Patterson ('Penny') en medewerkers van de Stanford-universiteit leerden haar meer dan 1000 tekens in gebarentaal en ze verstaat om en nabij de 2000 woorden in het Engels. Koko heet voluit eigenlijk Hanabi-Ko.

Koko neemt voor de meeste 'gesprekken' die ze met mensen voert zelf het initiatief en maakt daarin zinnen van drie tot zes woorden. Ze heeft een getest IQ van 70 tot 95 op de menselijke schaal.

Gorilla Language Project[bewerken]

Het communicatieproject waarin Koko - vanaf het moment dat ze 1 jaar werd - les krijgt, heet het Gorilla Language Project (ook wel Project Koko), van The Gorilla Foundation. Naast Koko leefde er een tweede gorilla in Woodside met hetzelfde leerprogramma. Michael stierf in 2000. Koko kreeg een nieuwe leefgenoot genaamd Ndume.

De bedoeling is dat primaten door de aangeleerde communicatie zelf kunnen bijdragen aan de te scheppen of wenselijk gevonden omgangs- en leefvoorwaarden voor zowel soortgenoten in gevangenschap als in het wild.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties