Koningin Emmabrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koningin Emmabrug
Pontjesbrug Willemstad.jpg
Algemene gegevens
Locatie Willemstad (Curaçao)
Coördinaten 12° 6′ NB, 68° 56′ WL
Overspant Sint Annabaai
Lengte totaal 168 m
Bouw
Opening 1888
Architectuur
Type pontonbrug
Koningin Emmabrug
Koningin Emmabrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Koningin Emmabrug (bijnaam swinging old lady of pontjesbrug) is een kenmerkende pontonbrug in het centrum van Willemstad op Curaçao. De brug is 168 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. De brug drijft op 16 pontons.

De Emmabrug drijft op de Sint Annabaai en verbindt Punda met Otrabanda. Als de brug voor de scheepvaart moet worden geopend wordt deze in zijn gehele lengte door de brugwachter naar de walkant van Otrabanda gevaren. De brug is voorzien van een motor. Als de brug open is, wordt er een gratis veerpont ingezet enkele honderden meters verder. De Emmabrug is in 1888 gebouwd en is in 1939 geheel vernieuwd. In de begintijd was de Emmabrug een tolbrug, maar mensen zonder schoenen mochten gratis naar de overkant.

De koningin Emmabrug in 2004

Sinds 1974 worden auto's geweerd van deze brug. Deze konden toen gebruik gaan maken van de Julianabrug. Dagelijks maken 15.000 voetgangers gebruik van de pontjesbrug. De laatste jaren was de brug in een zeer slechte staat. Het asfalt viel op plekken uit elkaar en het metaal op de brug was zeer verroest. Tijdens carnaval kon de parade er zelfs niet meer overheen, waardoor een deel van Curaçao carnaval niet meer kon vieren zoals het gebruikelijk was.

Vanaf midden 2005 tot mei 2006 was de brug buiten gebruik voor de hoognodige en grondige reparaties (kosten: 4,5 miljoen euro, betaald door de Europese Unie). De brug is voor maar liefst 95% vervangen. Alleen de pontons werden herbruikt. Als alternatief vervoer werden twee veerboten ingezet en een bus die via de Julianabrug reed. Deze dienst was helemaal gratis. Voor de restauratie werd 478 m³ Afrikaans hardhout gebruikt. De brug is 9 mei 2006 onder grote belangstelling weer naar haar plaats teruggevaren.