Koningslaagte (molen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koningslaagte
Koningslaagte
Basisgegevens
Plaats Zuidwolde
Bouwjaar 1878
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 22,00 m.
Functie poldermolen
Bestemming  Het bemalen van de polder Koningslaagte op vrijwillige basis
Restauraties  1983
Huidig gebruik  poldermolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  18226
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Koningslaagte is een poldermolen in het gelijknamige gebied ten westen van het dorp Zuidwolde, ten zuidoosten van Adorp en ten noorden van de stad Groningen.

De molen werd ter vervanging van een spinnenkopmolen gebouwd in 1878. Hierbij werden onderdelen gebruikt van twee gesloopte molens uit omgeving van Leek. Tot het einde van de jaren zestig van de twintigste eeuw was de molen hoofdgemaal van de polder, thans is de molen reservegemaal op vrijwillige basis.

Het molenaarsechtpaar woont naast de molen in de molenaarswoning en bemaalt de polder zeer regelmatig op windkracht. De molen is in 1983 geheel gerestaureerd en toen voorzien van zelfzwichting in combinatie met het Systeem van Bussel. Nadat de molen bij een storm in 2002 zwaar beschadigd raakte is de molen andermaal gerestaureerd.

De molen is, vaak in vol bedrijf, een belangrijk herkenningspunt aan de spoorlijnen van Groningen naar Roodeschool en Delfzijl. De molen, die op het grondgebied van de gemeente Het Hogeland ligt, was jarenlang eigendom van de Molenstichting Hunsingo en Omstreken, thans van de Stichting De Groninger Poldermolens.