Koningsvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koningsvis
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Koningsvis
Koningsvis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Superorde: Lamprioporpha
Orde: Lampriformes (Koningsvissen)
Familie: Lampridae (Koningsvissen)
Geslacht: Lampris
soort
Lampris guttatus
(Brünnich, 1788)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De koningsvis (Lampris guttatus) is een veelkleurige zeevis. De vis is een vertegenwoordiger van de familie Lampridae en de orde Lampriformes.

Kenmerken[bewerken]

Volwassen vissen zijn gemiddeld 1,2 m, de vis kan een lengte bereiken van 2,0 meter en 270 kg wegen. De vis heeft een donkerblauwe rug, verder groenachtige flanken, een zilverkleurige buik en rode vinnen. Over het hele lichaam zijn er ronde, lichte vlekken. De vinnen zijn sikkelvormig en de kieuwdeksels zijn relatief groot.[1]

Leefwijze[bewerken]

Het is een solitair levende vis, die overigens wel te vinden is in zwermen met tonijn. De vis voedt zich met pijlinktvissen, blauwe wijting en haring. De vis zelf wordt bejaagd door grote soorten haaien zoals de witte haai en de kortvinmakreelhaai.

Voorkomen[bewerken]

De koningsvis komt voor in de Atlantische Oceaan, in de Middellandse Zee, in de gematigde zone van de Indische Oceaan en het oosten van de Grote Oceaan van Alaska tot zuid Californië. De koningsvis leeft in de open oceanen meestal op een diepte tussen de 100 en 400 meter. In de Noordzee en zeker langs de kusten van de Lage Landen is de koningsvis zeer zeldzaam. Aangespoelde exemplaren leveren altijd persberichten op. Tussen 1927 en 1974 zijn drie wetenschappelijk gedocumenteerde strandvondsten bekend.[1]

In augustus 1996 werd op het strand van Terschelling een koningsvis gevonden. Deze vis is overgebracht naar het Centrum voor Natuur en Landschap in West-Terschelling. Hij was bijna een meter lang. In augustus 2002 werd op de afslag van Urk een koningsvis verhandeld die ten westen van Denemarken was gevangen. Dit exemplaar woog 64 kg.

Externe links[bewerken]

Bronnen
  1. a b H.Nijssen & S.J. de Groot, 1987. De vissen van Nederland. KNNV uitgeverij Utrecht/Zeist