Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het houten beeld aan de ingang van het museum
Het museum vanuit het Leopoldpark

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is een internationaal befaamd centrum waar men aan wetenschappelijk onderzoek doet. Aan het instituut is een museum verbonden met uitgebreide collecties. Het ontvangt jaarlijks ongeveer 350.000 bezoekers, waarmee het één van de drukst bezochte musea van België is.

Geschiedenis[bewerken]

De stad Brussel opende in 1814 een klein natuurhistorisch museum, gevuld met de verzameling van Karel van Lotharingen (landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden).

In 1846 werd het museum overgenomen door de Belgische Staat en werd aldus het Koninklijk Natuurhistorisch Museum van België opgericht.

Het museum bevindt zich aan de boord van het Leopoldpark in de Vautierstraat 29.

Collectie[bewerken]

Twee woorden typeren de verzamelingen van het Instituut: rijkdom en verscheidenheid. Het Instituut telt kilometers rekken met ongeveer 36 miljoen stukken: 15 miljoen insecten en ongeveer 9 miljoen andere recente ongewervelden (vooral weekdieren).

Blikvanger in het museum zijn de 30 complete exemplaren van de iguanodons van Bernissart. Verder:

Het museum is als volgt onderverdeeld:

Entomologie (insectenzaal)[bewerken]

Deze verzameling bevat ongeveer 15.000.000 exemplaren die tot de meeste orden behoren. Deze verzamelingen werden tijdens de eerste helft van de 19e eeuw begonnen en bestaan nu, buiten de "klassieke" exemplaren, uit tienduizenden typen. Deze typen zijn enig en hebben een onschatbare wetenschappelijke waarde. Ze vertegenwoordigen de ene of de meerdere exemplaren die dienden om een soort te bepalen.

Afrikaanse vissen[bewerken]

Coleoptera Staphylinidae en Biogeografie[bewerken]

Mijtenverzameling van Prof. J.-C. Lions[bewerken]

Walvissenzaal[bewerken]

De oorsprong van deze verzameling gaat terug tot 1860 toen tijdens graafwerken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen een groot aantal fossiele walvisachtigen blootgelegd werd, met een ouderdom variërend van 3 tot 8 miljoen jaar. Deze skeletten werden aangekocht en uitgebreid met skeletten van hedendaagse walvisachtigen. De collectie bevat onder andere het skelet van een zeer zeldzame dwergwalvis.

Mineralogie (mineralenzaal)[bewerken]

Collectie (2003):

  • 25.000 specimens uit het buitenland
  • 5000 mineralen die een beeld geven van de Belgische vindplaatsen, waaronder 16 specimens die voor het eerst in België werden ontdekt en beschreven
  • de tweelingkristallen van de Drugman-verzameling
  • 500 geslepen edelstenen
  • 511 meteorieten, waaronder de vier die in België werden gevonden
  • enkele kostbare stalen van maanstenen

Bovendien bestaat er een reserve van ettelijke duizenden mineralen bestemd voor uitwisselingen met andere musea. De collectie bevat 3200 verschillende soorten ('meer dan 80% van de soorten die wereldwijd werden beschreven), van honderden variëteiten en van 18 holotypes (dit zijn specimens die zijn gebruikt om een soort te definiëren).

De iguanodons van Bernissart[bewerken]

In 1878 vond men in een koolmijnschacht van Bernissart dertig bijna volledige skeletten van een toen nieuwe dinosauriërsoort. Die werd prompt Iguanodon bernissartensis genoemd.

Wegens renovatiewerken worden in het museum momenteel slechts twee authentieke skeletten van Iguanodon bernissartensis tentoongesteld, naast een uitstekend bewaard skelet van de Iguanodon atherfieldensis.

In de mijnschacht vond men verder ongeveer 3000 vissen, die in moerassen leefden; een salamander; 6 zoetwaterschildpadden; 4 krokodillen (onder meer de zeer zeldzame Bernissartia fagesii, een krokodil van amper 60 cm); een vleugelfragment van een cicade; enkele dennenappels; hout; vele varens en 280 coprolieten (fossiele uitwerpselen). Een deel hiervan wordt in het museum uitgestald.

Malacologie (schelpenzaal)[bewerken]

Er zijn meer dan 1000 soorten schelpen tentoongesteld. De volledige verzameling telt meer dan 9 000 000 exemplaren en behoort tot de drie grootste van de wereld. Een groot deel van deze verzameling is afkomstig van de collectie van Philippe Dautzenberg.

Bibliotheek[bewerken]

De wetenschappelijke bibliotheek van het museum beschikt over een van de grootste natuurwetenschappelijke collecties van West-Europa en telt meer dan 150 000 monografiën en 7000 tijdschrifttitels. Verder bevat de cartotheek ruim 25 000 kaarten van verschillende cartografische disciplines.

Externe link[bewerken]