Koninklijk Conservatorium (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninklijk Conservatorium Den Haag
Directeur: Henk van der Meulen
Adjunct-directeur Onderwijs: Martin Prchal
Adjunct-directeur
Onderwijsondersteuning
en Bedrijfsvoering:
Karin van der Lee
Jaar van oprichting: 1826
Plaats: Den Haag
vakgebieden: 11
Aantal studenten: '
Medewerkers/docenten: '
Adres beheer: Juliana van Stolberglaan 1
2595 CA Den Haag
Website: Officiële internetpagina
Koninklijk Conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium (voor 1900 Koninklijke Muziekschool geheten) is het conservatorium in Den Haag. Het is centraal gelegen aan de Juliana van Stolberglaan, vlak bij het Centraal Station.

Geschiedenis[bewerken]

Het Conservatorium werd door koning Willem I in 1826 opgericht. In haar meer dan honderdvijfenzeventigjarig bestaan is de school op internationaal gebied uitgegroeid tot een instituut waar de muziek en de dans, de wetenschap en de praktijk, de studie en de prestaties op een hoog niveau samenkomen. Per 1 oktober 2008 is Henk van der Meulen de directeur van het Koninklijk Conservatorium.

De eerste locatie van het conservatorium was aan de Prinsegracht. In 1855 kreeg het conservatorium het orgel, dat dienst had gedaan in de Gotische zaal die door koning Willem II in 1839 was gebouwd. Het was een orgel dat in 1841 werd gebouwd door Jonathan Bätz van Bätz & Co uit Utrecht. Later verhuisde het conservatorium naar de Korte Beestenmarkt, waar het orgel in 1883 in de nieuwe concertzaal werd geplaatst. Het orgel kreeg een vrijpedaal en het nevenwerk werd in een zwelkast geplaatst. In 1949 werd het orgel overgebracht naar de Willemskerk. Toen de Willemskerk in 1962 sloot, ging het orgel naar de Sionskerk in Haarlem. In 1990 kwam het orgel weer terug in de Gotische zaal.

Afdelingen[bewerken]

Het conservatorium heeft verschillende afdelingen, waaronder:

Directeuren van het Koninklijk Conservatorium[bewerken]

Bekende (oud-)docenten[bewerken]


Bekende oud-studenten[bewerken]


Bibliografie[bewerken]

  • John Kasander: 150 jaar Koninklijk Conservatorium, 's-Gravenhage: Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, 1976, 175 p.

Externe link[bewerken]