Koninklijk Observatorium van Greenwich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Observatory, Greenwich

Het Koninklijk Observatorium van Greenwich (Engels: Royal Observatory, Greenwich) is een observatorium (sterrenwacht) op een heuvel in het Londense stadsdeel Greenwich en is het meest bekend als ijkpunt van de meridiaan van Greenwich. Deze meridiaan loopt midden door het gebouw, een feit dat wordt aangeduid door een grasstrook over het naburige plein, en sinds 2000 ook door een krachtige groene laser die over Londen en Essex schijnt.

Het observatorium werd in 1675 gesticht door Koning Karel II van Engeland. Het oorspronkelijke gebouw, dat medio 1676 geopend werd, is ontworpen door Sir Christopher Wren, en zij was het eerste speciaal gebouwd wetenschappelijk onderzoeksstation in Groot-Brittannië.

In 1948 verhuisde het instituut naar het Herstmonceux, bij Hailsham in East Sussex, op zoek naar een meer heldere hemel. De Isaac Newton-telescoop werd daar gebouwd in 1967. In 1990 verhuisde het instituut naar Cambridge en werd uiteindelijk in 1998 gesloten.

Nog altijd valt een tijdbal elke dag om exact 1 uur 's middags. Dit gebruik werd bedacht in 1833 door de astronoom John Pond. Er is een museum van astronomische instrumenten en navigatiehulpmiddellen.

Externe link[bewerken]