Koninklijk Paleis van Aranjuez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Palacio Real de Aranjuez
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Cultuurlandschap Aranjuez
Aranjuez PalacioReal cadena.jpg
Land Vlag van Spanje ESP
UNESCO-regio Europa
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1044
Inschrijving 2001 (25e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Palacio Real de Aranjuez is een residentie van de Koning van Spanje in de stad Aranjuez (Madrid (regio)). Het paleis is open voor publiek als een van de vele Spaanse Koninklijke plaatsen.

Het werd gebouwd in opdracht van Filips II van Spanje en ontworpen door Juan Bautista de Toledo en Juan de Herrera die ook het El Escorial ontwierpen. Het werd voltooid tijdens het bewind van Ferdinand VI van Spanje. Tijdens de regeerperiode van Karel III van Spanje werden er nog twee vleugels toegevoegd.

De grote tuinen, aangelegd om de Koninklijke residentie te beschermen tegen de stof en droogte van midden Spanje, zijn Spanjes belangrijkste uit de Habsburgtijd. De tuin wordt door de rivieren Taag en Jarama van water voorzien. De Jardín de la Isla is een kunstmatig eiland tussen de rivier Taag en Ria Canal.

Narcissus fontein in de prinsentuin

De Jardín del Principe bevat een miniatuur paleis (het Casa del Labrador, gebouwd voor Karel IV van Spanje) en het Museo de las Falúas Reales en die herbergt de belangrijkste nog bestaande collectie van Plezier schuiten van het Spaanse hof.

De historische collectie van het paleis bevat o.a. het Museo de la Vida en Palacio, en beschrijft het dagelijks leven van het Spaanse hof.

Externe links[bewerken]