Konstantin Tsiolkovski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Konstatin Tsiolkovski
Константин Эдуардович Циолковский
Константин Эдуардович Циолковский
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Konstatin Edoeardovitsj Tsiolkovski
Geboortedatum 17 september 1857
Geboorteplaats Rjazan
Sterfdatum 19 september 1935
Sterfplaats Kaloega
Wetenschappelijk werk
Vakgebied wiskunde onderwijzer
Onderzoek uitvindingen op het gebied van raketwetenschap
Publicaties het boek: De ontdekking van de ruimte door de raketwetenschap
Bekend van vader van de ruimtevaart
Overig
Religie niet bekend
Hobby's en andere bezigheden Onderzoek doen naar het heelal

Konstantin Edoeardovitsj Tsiolkovski (Russisch: Константин Эдуардович Циолковский) (Izjevskoje (bij Rjazan), 17 september [O.S. 5 september] 1857 – Kaloega, 19 september 1935) was een Rus van Poolse afkomst. Hij was wiskundeleraar op een middelbare school en wordt gezien als de vader van de raketwetenschap.

Biografie[bewerken]

Tsiolkovski werd geboren in een middenklassengezin in het dorp Izjevskoje (tegenwoordig gelegen in de Oblast Rjazan).

Tsiolkovski kwam in 1895 met een idee om een raket te bouwen die op vloeibare brandstof liep. Hij had nog nooit van het al eerder geopperde soortgelijke idee van zijn Duitse collega Hermann Ganswindt gehoord. Konstantin Tsiolkovski wist echter in tegenstelling tot Ganswindt een gedetailleerd plan te produceren voor de bouw voor zijn raket. Hij was ook de eerste die de link wist te leggen tussen de raketsnelheid, de massa van de raket en de snelheid van het gas in de raketbuis aan het einde van de staart van de raket (de raketvergelijking van Tsiolkovski). Door zijn theorieën en ideeën werd de bouw van een raket die ruimtevaart mogelijk zou maken aanzienlijk versneld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Tsiolkovski wordt gezien als de vader van de rakettechniek.

Gedurende zijn leven heeft Tsiolkovski deze ideeën en theorieën in een aantal boeken verwerkt waarvan het boek De ontdekking van de ruimte door de raketwetenschap (oorspronkelijke Russische titel: Исследование мировых пространств реактивными приборами; Issledovanieje mirovych prostranstv reaktivnymi priborami; "Ruimteonderzoek door middel van jet-aangedreven apparaten") het bekendste was.

Tsiolkovski overleed in 1935 op 78-jarige leeftijd in Kaloega en heeft na zijn dood met zijn theorieën nog vele raketwetenschappers beïnvloed.

Uitspraken[bewerken]

  • "De aarde is de wieg van de mens, maar de mens kan niet zijn hele leven in de wieg blijven wonen".
  • "De mens moet het zonnestelsel koloniseren wil hij overleven".

Externe links[bewerken]