Kontinental Hockey League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kontinental Hockey League (KHL) (Russisch: Континентальная Хоккейная Лига) is een internationale ijshockeycompetitie voor clubs die sinds 2008 georganiseerd wordt in Eurazië.

Het toernooi bestaat uit een reguliere competitie in vier poules gevolgd door een play-off waaraan de beste zestien teams deelnemen. De winnaar krijgt de titel Kampioen van Rusland en de Gagarin Cup als trofee. Het toernooi is de opvolger van de Russische Superliga dat zelf de opvolger was van het kampioenschap van de Sovjet-Unie.

Er wordt met 24 teams gespeeld waarvan zo'n 20 uit Rusland. Verder kent het toernooi deelnemers uit Wit-Rusland, Kazachstan en Letland. In het seizoen 2011/12 neemt met een team uit Slowakije voor het eerst een team deel dat niet uit een van de oude Sovjet landen komt.

Op 7 september 2011 kwam zo goed als de voltallige selectie en ploegleiding van Lokomotiv Jaroslavl om het leven toen hun vliegtuig, Yak-Service-vlucht 9634, onderweg naar de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2011/12 tegen Dinamo Minsk verongelukte.[1]

Gagarin Cup winnaars[bewerken]

Jaar Winnaar Runner-up
2008/09 Vlag van Rusland Ak Bars Kazan Vlag van Rusland Lokomotiv Jaroslavl
2009/10 Vlag van Rusland Ak Bars Kazan Vlag van Rusland HC MVD
2010/11 Vlag van Rusland Salawat Julajew Oefa Vlag van Rusland Atlant Moskou Region
2011/12 Vlag van Rusland Dinamo Moskou Vlag van Rusland Avangard Omsk
2012/13 Vlag van Rusland Dinamo Moskou Vlag van Rusland Traktor Tsjeljabinsk

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Passagiersvliegtuig gecrasht in Rusland op Telegraaf.nl, geraadpleegd op 8 september 2011.