Kopi Loewak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een loewak

Kopi loewak of civetkoffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en loewak[1] is de lokale naam voor een civetkatachtige die de rauwe rode koffiebessen eet.

Productie[bewerken]

De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de loewak, een civetkatachtige. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door fermentatie krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt[bron?]. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

Het product komt onder andere voor in de Filipijnen (waar het kape alamid genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Bali en Celebes. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg kopi loewak geproduceerd. Sommige van de kopi-loewakboeren bieden een mengsel van arabica en robusta boon aan.[2]

Prijs[bewerken]

Kopi loewak kost door het zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo. De universiteit van Florida heeft een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig (dus goedkoper) kan worden geproduceerd. Deze variant, coffee primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie.

Trivia[bewerken]

  • Toen in 2004 een SARS-epidemie uitbrak, werden er in het oosten steeds minder civetkatten gegeten. Het had echter geen merkbaar effect op de vraag naar civetkoffie.
  • Een variant op de kopi loewak is de kopi muncak. Deze wordt gemaakt van koffiebessen die in de ontlasting van muntjaks (Aziatisch hert) wordt gevonden.
  • Uit Brazilië komt de jacukoffie die via de spijsvertering van een lokale vogel, jacu, familie van de bruine hokko wordt veredeld.[3]
  • In de Amerikaanse speelfilm The bucket list (2007) van de regisseur Rob Reiner komt in het begin van de film een verguld pak 'kopi luwak' in beeld en wordt aan het eind het eigenaardige pre-productieproces van deze koffiesoort ter sprake gebracht.
  • Tony Wild introduceerde in 1991 kopi loewak in West-Europa. Inmiddels wil hij de koffie verbieden omdat civetkatten nu worden uitgebuit.[4][5]

Noten

  1. Spellingvarianten: loewak (Ned.), luwak (Eng.)
  2. (en) Indo civet coffee
  3. (nl) Jacu versus kopi luwak
  4. Gazet van Antwerpen: kopi loewak afschaffen en verbieden. gva.be (17 september 2013) Geraadpleegd op 17 september 2013
  5. The guardian: civet coffee cut the crap. theguardian.com (13 september 2013) Geraadpleegd op 17 september 2013

Beluister

(info)