Kopstem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De kopstem of falsetto is een wijze van zingen, ofwel een zangregister waarbij meer vanuit resonanties van de hoofdholtes wordt gezongen, en de stembanden anders worden gebruikt, waardoor een dun, wellicht onnatuurlijk aandoend en wat 'vrouwelijker' klinkend soort zang ten gehore wordt gebracht. Bij mannen spreekt men meestal van falsetstem of stemregister (ook wel fistelstem) in plaats van kopstem. De kopstem maakt samen met de borststem en de middenstem deel uit van het modaal stemregister.

Techniek[bewerken]

De kopstem klinkt wat ijler van toon. Dit wordt bereikt door een bepaalde stand van het strottenhoofd, de mondstand en de stand van de stembanden; de borstresonans wordt hierbij minder waardoor minder lagere harmonischen worden geproduceerd, en de holtes van de mond en neus worden meer benut.

Deze wijze van zingen wordt zowel door mannen als vrouwen toegepast. Bij mannen kunnen hoge tenoren hun kopstem goed gebruiken. Bij vrouwen zal men bij stemvorming voornamelijk met de kopstem werken, omdat die het beste ontwikkeld is. Later zal men dan trachten ook het borstregister te ontwikkelen. Door de opkomst van de [R&B] eind jaren negentig heeft de kopstem aan populariteit gewonnen.

Anders dan bij de falsetstem kan de kopstem 'verbonden' worden met de borststem, men spreekt dan van de middenstem. Hierbij heeft men de kracht van de borststem en de hoogte van de kopstem, zodat de hoge noten niet meer 'vrouwelijk' klinken.

Kopstemzangers[bewerken]

Voorbeelden van zangers die vaak met een kopstem zingen zijn Pharrell Williams van The Neptunes en N.E.R.D, Chris Martin van Coldplay, Mika, Dan Smith van Bastille, Bill van Dijk, Piet Veerman, John Frusciante, King Diamond, Phil Anselmo van Pantera, Jón Þór Birgisson van Sigur Rós, Bono, Neil Young, Jeff Buckley, Thomas Dybdahl, Prince, Michael Jackson, Gerard Joling, Freddie Mercury en Roger Taylor van Queen, Matthew Bellamy van Muse, Geddy Lee van Rush, Sufjan Stevens, Thom Yorke van Radiohead, Brian Johnson van AC/DC, Bono van U2, Sam Smith, Rob Halford van Judas Priest, Bruce Dickinson van Iron Maiden, Brian Wilson van The Beach Boys, Josh Homme van Queens of the Stone Age, Alides Hidding van Time Bandits, The Dream, Rivers Cuomo van Weezer, Jimmy Sommerville van Bronski Beat, Adam Levine van Maroon 5, Michel Polnareff en Myles Kennedy.

Artiesten die vooral bekendstaan vanwege deze zangwijze zijn de Bee Gees, Jordan Knight, Mika, Bon Iver en Modern Talking.

Zie ook[bewerken]