Korenbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korenbloem
Korenbloem
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cardueae
Geslacht: Centaurea (Centaurie)
Soort
Centaurea cyanus
L. (1753)
Korenbloem op traditionele groeiplaats
Korenbloem op traditionele groeiplaats
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd, is een 30-60 cm hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. Binnen het geslacht Centaurea is het een van de drie soorten die van nature voorkomen in België en Nederland. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. In Vlaanderen heeft de soort de status "achteruitgaand".

De korenbloem dankt zijn naam aan zijn traditionele groeiplaats: op de akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met zuivere granenmengsels komt de plant in dit milieu vrijwel niet meer voor. In bermen van binnenwegen kunt u hem wel regelmatig aantreffen. Mogelijk neemt de plant daar de laatste jaren iets toe doordat gemeenten onder invloed van bezuinigingen bermen slechts één- à tweemaal per jaar maaien.

De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw. De voet van de buisbloempjes is paars. Een plant kan wel tot 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren. De bloeiperiode is van juni tot augustus.

Tuin[bewerken]

De korenbloem kan als onderdeel van mengsels wilde zaden gekocht worden, maar er zijn ook cultivars als 'Blue Boy', 'Blue Ball', 'Red Boy' en 'Red Ball', 'Silver Queen' en 'White Ball'.

Voorkomen[bewerken]

De plant komt wereldwijd voor in gematigde streken.

Trivia[bewerken]

De korenbloem is sinds 1968 de nationale bloem van Estland en de officiële provinciebloem van de Zweedse provincie Östergötland.

Toepassingen[bewerken]

Een aftreksel van de bloemen en bladeren is wel gebruikt tegen bronchitis.

Rembert Dodoens schreef: "’t Water van de koorenbloemen ghedistilleert gheneest de roodigheydt, pijne ende weedom der ooghen als ’t dickwijls daarin gedruypt wordt ende de oogen daarmede gewasschen."

Ecologische aspecten[bewerken]

Door de platte vorm zijn de bloemen populair bij zweefvliegen. De parasitoide sluipvlieg wordt ook bij de korenbloem aangetroffen.

De plant is waardplant voor onder andere Agonopterix laterella.

Externe link[bewerken]