Korrel (fotografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korrel van verschillende fotografische platen
Foto waarbij het korreleffect door de fotograaf gewenst werd.

Korrel is de naam voor de kleinste structuren in de beelden op fotografisch filmmateriaal. Dit is toe te schrijven kristallen zilverhalogenide in de foto-emulsie, die vaak tot nog wat grotere aggregaten zijn samengeklonterd. Bij vergroting kunnen de contouren van dergelijke microscopisch kleine pigmentkorrels met het blote oog zichtbaar worden. In het algemeen is de korrel groter naarmate het filmmateriaal gevoeliger is. Ook het ontwikkelproces kan invloed hebben op de korrelgrootte.

Galerij[bewerken]

Korrel in een dia[bewerken]

Korrel van een laag- en een hooggevoelige film[bewerken]

Digitale fotografie[bewerken]

Net als bij de traditionele fotografie, neemt bij digitale foto's de kwaliteit af naarmate men een hogere lichtgevoeligheid (ISO) gebruikt. Bij digitale fotografie noemt men dit echter geen korrel maar ruis.

Bij digitale fotografie ontstaan er bij een hoge ISO-waarde pixels met afwijkende kleuren. Dit komt doordat geen enkele camera een perfecte lichtsensor heeft. De gemeten waarden van de hoeveelheid licht zullen altijd fouten bevatten, bij weinig licht worden deze fouten steeds meer zichtbaar in het resultaat, in de vorm van ruis. Dit verschijnsel bepaalt de signaal-ruisverhouding. Hoe lager het signaal, hoe lager de signaal-ruisverhouding. Bij een hoge ISO-waarde zal de camera het signaal kunstmatig versterken, om toch de gewenste belichting te krijgen. Tijdens dit proces wordt de ruis meeversterkt, waardoor de kwaliteit van de foto minder wordt.

De detailscherpte zal hierbij niet significant aangetast worden, maar bij uitvergroting levert een foto met hoge ISO-waarde fletse kleuren.