Kortvinmakreelhaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kortvinmakreelhaai
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2009)
Kortvinmakreelhaai
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse: Elasmobranchii
(Haaien en roggen)
Orde: Lamniformes (Makreelhaaien)
Familie: Lamnidae
Geslacht: Isurus
Soort
Isurus oxyrinchus
Rafinesque, 1810
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Kortvinmakreelhaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kortvinmakreelhaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Isurus oxyrinchus

De kortvinmakreelhaai of mako (Isurus oxyrinchus) is een vis uit de familie Lamnidae en behoort derhalve tot de orde van makreelhaaien (Lamniformes). Een volwassen exemplaar heeft een lengte van ongeveer 4 meter.

Kenmerken[bewerken]

De makreelhaai is 's werelds snelste haai. Hij heeft een op snelheid gebouwde staart, met sterk onrwikkelde kielen aan de zijkant van de staartsteel. Tevens heeft hij grote, niet-gezaagde, dolkvormige tanden. Hij heeft een witte buikzijde. De lichaamslengte bedraagt maximaal 400 cm en het gewicht is minstens 570 kg. Deze soort is eierlevendbarend.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit snelzwemmende prooien, zoals makrelen, tonijnen en pijlinktvissen. Tijdens de achtervolging van zijn prooi kan hij metershoog uit het water opspringen.

Leefomgeving[bewerken]

De kortvinmakreelhaai is een zoutwatervis. In brakwater is de soort nog nooit aangetroffen. De vis prefereert een subtropisch klimaat en heeft zich verspreid over de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan). De diepteverspreiding is 0 tot 740 meter onder het wateroppervlak.

Relatie tot de mens[bewerken]

De kortvinmakreelhaai is voor de visserij van beperkt commercieel belang. In de hengelsport wordt zeer vaak op de vis gejaagd.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).