Kraaiennest (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kraaiennest
Kraaiennest
Plaats Amsterdam
Afkorting KEN
Opening 14 oktober 1977
Metrostation
Metrovervoerder GVB
Perrons 1
Perronsporen 2
Metro
Lijn Richting Volgend station
 53  Centraal Station Ganzenhoef
 53  Gaasperplas Gaasperplas
Tram en/of bus
Busvervoerder GVB & Connexxion
Stadsbus GVB: 41, 47 en 49
Spitsbus Connexxion: 200 | 271 | 300 (één rit per lijn in vroege ochtend)
Nachtbus GVB: N85 en N87
Ligging
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 59′ OL
Kraaiennest (metro van Amsterdam)
Kraaiennest
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Amsterdam

Kraaiennest is een station van de Amsterdamse metro, gelegen op een viaduct boven de Karspeldreef in de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost. Het bovengrondse metrostation opende op 14 oktober 1977 en maakt deel uit van Gaasperplaslijn 53. Het wordt medegedragen door de Bijlmerdreefmetrobrug, een dubbel enkelsporig metroviaduct.

De naam Kraaiennest verwijst, zoals de meeste oorspronkelijke straatnamen in de Bijlmermeer, naar een historische boerderij of buitenplaats in Nederland. In dit geval zowel een fort met landhuis te Breukelen-Sint Pieter (provincie Utrecht) als van een boerderij in Harmelen (provincie Utrecht). Ten oosten van het station bevond zich, tot maart 2012 onder de gesloopte parkeergarage van de flat Kleiburg, het gelijknamige winkelcentrum Kraaiennest.

Het station heeft een eilandperron waarvandaan twee aparte uitgangen naar de tussen perron en maaiveld gelegen centrale verdeelhal voeren. Deze verdeelhal sloot oorspronkelijk aan op de verhoogde Karspeldreef en het busplatform, welke in het kader van de vernieuwing van de Bijlmermeer in 2005 werden verlaagd.

In het najaar van 2009 startte de ingrijpende verbouwing, waarbij het gehele station enkele tientallen meters in noordelijke richting werd verplaatst. Daarbij werd aan de noordzijde ook een nooduitgang gerealiseerd. Als eerste werd de bestaande toegang tot het station afgesloten en gesloopt en werd een nieuwe, tijdelijke toegang aan de zuidzijde gebouwd.

Voor dit nieuwe station is in 2005 door het Rotterdamse architectenbureau Maccreanor Lavington Architects een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp bleek in de eerste opzet niet haalbaar binnen het beschikbare budget. In april 2008 werd een gewijzigd en vereenvoudigd ontwerp gepresenteerd.[1]

Ten westen van het station is een nieuw winkelcentrum de Kameleon met woningen gerealiseerd, dat het bestaande winkelcentrum vanaf maart 2012 verving.

Het station is gerenoveerd en in september 2013 heropend. De kosten waren ca. €13 miljoen en er is ook een decoratief hekwerk gemaakt, ontworpen door Froukje Taconis. Samen met andere verbeteringen aan het station, leverde dit in juni 2014 een Britse architectuurprijs op, de Royal Institute of British Architects Award.[2]

Busplatform[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het station kwam in 1973 een busplatform in gebruik voor GVB en Centraal Nederland. Dit platform lag boven het maaiveld en gaf ook toegang tot een etage van het gezondheidscentrum. Het noordwestelijk gedeelte was in gebruik voor taxi's. Bij de verlaging van de Karspeldreef werd het busplatform afgebroken en kwamen de bushaltes ver uit elkaar te liggen aan de Karspeldreef en Kromwijkdreef op maaiveldniveau.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Metrostation Kraaiennest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.