Kriekenlambiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Krieklambiek)
Ga naar: navigatie, zoeken
Traditionele champagneflessen van 75 cl met kriek.

Kriekenlambiek of kortweg kriek is een Belgische biersoort van spontane gisting met zure kersen (in Vlaanderen "krieken" genoemd).

Brouwproces[bewerken]

Kriek wordt bereid door krieken toe te voegen aan de houten vaten waarin de lambiek wordt gegist. De lambiek heeft dan al 3 tot 18 maanden gerijpt. Gemiddeld voegt men tweehonderd gram morellen per liter bier toe. Een kriekbier heeft dan ook een sterke kriekensmaak.

Na negen maanden rijping wordt de kriek gefilterd en in flessen gebotteld. Het bier rijpt verder in de fles. De fles moet dus tegen druk bestand zijn. Traditioneel worden daarom champagneflessen van 75 cl gebruikt. Kriek, op een soortgelijke wijze bereid, is een door Europa erkende en beschermde gegarandeerde traditionele specialiteit.[1][2] Voordien was het door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (de VLAM) reeds erkend als streekproduct.[3]

Er zijn tegenwoordig ook commerciële varianten in flesjes van 25 centiliter met een kroonkurk op de markt. De commerciële varianten worden dikwijls ook gezoet om tegemoet te komen aan de smaak van een groter publiek. Om sneller te produceren wordt dan dikwijls vruchtensap toegevoegd in plaats van krieken.

Oorsprong van de krieken[bewerken]

Krieken, vroeger uit Schaarbeek.

Oorspronkelijk gebruikte men krieken uit Schaarbeek, waar ze destijds veel werden geteeld. De kriekbrouwers van vandaag kopen doorgaans krieken uit Belgisch Limburg, Duitsland of Denemarken vanwege hun reputatie en prijs en omdat die van Schaarbeek zeldzaam zijn geworden.

Kriek drinken[bewerken]

Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, dat men drinkt uit een bolglas. Het alcoholpercentage ligt rond de vijf procent en de temperatuur moet 5 à 6 °C bedragen.

Producenten[bewerken]

Een vat kriek van geuzestekerij Hanssens.

Ambachtelijke kriekenlambiek[bewerken]

Commerciële kriekenlambiek[bewerken]

Een glas commerciële, gezoete kriek.

Commerciële kriek buiten het Pajottenland[bewerken]

Kriekenbier op basis van Vlaams Oud bruin[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties