Krimpenerwaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Krimpenerwaard
Streek in Nederland Vlag van Nederland
Kaart uit 1645
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Krimpen aan den IJssel, Schoonhoven, Bergambacht, Nederlek, Vlist en Ouderkerk
Algemeen
Oppervlakte 143,25 km²
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Krimpenerwaard is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 'Krimp' betekent rivierbocht, en een 'waard' is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Er zijn meerdere polders in het gebied. Ten oosten ligt de Lopikerwaard, ten westen de Zuidplaspolder. Het gebied dat nu Krimpenerwaard heet, wordt voor het eerst in documenten vermeld in 944.

Dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn Krimpen aan den IJssel, Schoonhoven, Bergambacht, Stolwijk, Ammerstol, Haastrecht, Berkenwoude, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Vlist, Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel.

Na samenvoegen met het waterschap van het Schieland op 1 januari 2005, is het onderdeel van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Op 1 januari 2015 zullen vijf gemeenten in de Krimpenerwaard fuseren tot een nieuwe gemeente, waarvan, volgens de betreffende herindelingswet, Krimpenerwaard de naam wordt.[1] Krimpen aan den IJssel zal buiten deze fusie blijven.

Landschap in oktober

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Wet van 19 juni 2014 tot samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist, Staatsblad 2014, 252 op Officiëlebekendmakingen.nl. Geraadpleegd op 7 juli 2014