Kroatische Democratische Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) (Kroatische Democratische Unie) is een Kroatische politieke partij die in februari 1990 als politieke partij werd geregistreerd.

De HDZ werd op 17 juni 1989 opgericht door Stipe Mesić, Josip Manolić en Franjo Tuđman als samenlevingsbeweging, waarvan Tuđman de eerste president van Kroatië werd.

De HDZ behaalde in 1990 de meerderheid bij de eerste vrije verkiezingen in Kroatië waarbij meerdere partijen mee mochten doen. Het is een centrumrechtse partij met het hoofddoel de Europese integratie. De partij was al lid van de Europese Volkspartij, terwijl de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie nog bezig waren.

Bij de verkiezingen van november 2003 behaalde de partij een overwinning ten opzichte van 3 jaar eerder en werd de grootste partij van Kroatië. De HDZ kreeg 66 zetels.

HDZ in Bosnië en Herzegovina[bewerken]

HDZ is tevens actief als een politieke partij in Bosnië en Herzegovina, met de toepasselijke naam Kroatische Democratische Unie van Bosnië en Herzegovina (Kroatisch: Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH).

Tijdens de laatste verkiezingen in 2002 behaalde HDZ BiH 5 van de 42 zetels in de volksvertegenwoordiging (Kroatisch: Zastupnički Dom) van Bosnië en Herzegovina en in het Huis van het Volk van de Federatie van Bosnië en Herzegovina maar liefst 16 van de 140 zetels.

Externe links[bewerken]