Krokodilstaarthagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Krokodilstaarthagedis
Crocodilurus amazonicus Schinz.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: (Scincomorpha) (Skinkachtigen)
Familie: Teiidae (Tejuhagedissen)
Geslacht: Crocodilurus
Soort
Crocodilurus amazonicus
Daudin, 1802
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De krokodilstaarthagedis (Crocodilurus amazonicus) is een hagedis die behoort tot de familie tejuhagedissen (Teiidae).[1] De soort moet niet verward worden met de Chinese krokodilstaarthagedis (Shinisaurus crocodilurus), die in Azië voorkomt en tot een geheel andere groep van hagedissen behoort.

Verspreiding en kenmerken[bewerken]

De hagedis komt voor in delen van noordelijk Noord-Amerika, in de landen Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Peru en Venezuela. Mogelijk komt de soort daarnaast voor in Suriname en Guyana, maar dit is niet zeker. De hagedis leeft in moerassen en is waterminnend. De afgeplatte en dubbel gekielde staart verraden de aquatiele levenswijze. De hagedis bereikt een lichaamslengte inclusief staart van ongeveer 50 centimeter.

Taxonomie[bewerken]

De hagedis behoort tot het monotypische geslacht Crocodilurus. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1802 door François Marie Daudin als Tupinambis lacertinus. Later werd de hagedis tot het geslacht Crocodilurus gerekend, en deze naam is ook lange tijd geldig gebleven zodat de meeste literatuur de oude naam Crocodilurus lacertinus gebruikt. De huidige wetenschappelijke naam Crocodilurus amazonicus werd al in 1825 door de zoöloog Johann Baptist von Spix gebruikt.[1] Er zijn geen ondersoorten erkend.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
  1. a b Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Crocodilurus amazonicus
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Crocodilurus amazonicus - Website Geconsulteerd 4 maart 2012