Krommers en fitsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Krommers en Fitsen)
Een krommer, met een aansteker voor de schaal

Krommers en fitsen zijn onderdelen waarmee decorstukken stevig aan elkaar kunnen worden gemaakt. Buiten het theater om heten de fitsen gewoon halve scharnieren en de krommer kromme spijker. Bij voorkeur worden scharnieren met een geplooid blad gebruikt, deze worden vaak Duitse fitsen genoemd. Duitse krommers zijn scharnierpennen met een oog eraan, zij kunnen gewoon bij de ijzerhandel gekocht worden. Voordeel is dat men niet op zoek hoeft naar de juiste maat spijkers, ze niet hoeft krom te slaan en bij gebruik de handen gespaard worden.

De fitsen zitten bevestigd aan een decorstuk. De "contra" zit aan het andere deel van het decor. De oogjes van beide fitsen worden samengevoegd en de krommer wordt door de aldus ontstane bus gedrukt. Doordat de krommer iets dunner is dan een gewone scharnierpen gaat dit vrij eenvoudig. Na het einde van de voorstelling zijn de krommers ook weer snel en zonder gereedschap te verwijderen, waarna het decor weer terug kan in de vrachtwagen.

Zilveren krommer[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand die 25 jaar in het theatertechnische vak zit kan worden voorgedragen voor een "Zilveren krommer". Dit is een klein zilveren speldje in de vorm van een kromme spijker.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Theaterinrichting en bijbehorende termen