Kruidnoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kruidnoten

Kruidnoten of kruidennoten zijn een traditionele lekkernij die vaak worden gegeten voor en tijdens het sinterklaasfeest. In Vlaanderen wordt het woord ook in een heel andere betekenis gebruikt, namelijk voor de muskaatnoot, de vrucht van de muskaatboom.

Beschrijving[bewerken]

Chocokruidnoten

Kruidnoten worden gebakken van deeg bestaande uit tarwebloem, waar veel speculaaskruiden in verwerkt zijn. In niet-ambachtelijk bereide kruidnoten wordt verder ook glucose-fructosestroop, de emulgator sojalecithine en natriumcarbonaat toegevoegd.

Chocokruidnoten zijn kruidnoten met een chocoladelaagje. Dit is een lekkernij die eveneens veel bij het sinterklaasfeest wordt gegeten en dan ook in veel winkels wordt aangetroffen. Een zakje bevat zowel pure, melk- als witte chocolade. Andere varianten kruidnoten zijn karamel en truffel.

Kruidnoten worden door veel mensen pepernoten genoemd. Oorspronkelijk zijn pepernoten een wat taaiere lekkernij, die van roggemeel gebakken wordt. Inmiddels is het zo gangbaar om kruidnoten pepernoten te noemen, dat het ook correct Nederlands is geworden.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Pepernoten / kruidnoten. Genootschap Onze Taal Geraadpleegd op 19 november 2011