Kruisvlieger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
schematische weergave van een kruisvlieger

Kruisvlieger of traditionele vlieger: dit vliegermodel is een platte vlieger, met een frame van stokken.

In vele landen over de wereld zijn varianten op dit model ontwikkeld en zo kent elke regio z'n eigen vorm.

De mooiste modellen komen ongetwijfeld uit China, waar ook een beetje diepte aan het model is toegevoegd door dieren na te bootsen met bijvoorbeeld een lijf en met ogen (onder andere vlinders en vogels). Bekend zijn ook de vechtvliegertjes uit het Verre Oosten, een simpel frame van bamboe en rijstpapier, welke je door, tijdens het vliegeren, op het juiste moment te trekken (als de neus naar boven gericht staat), de lucht in kan sturen.

De driedimensionale vliegers maken gebruik van de ruimte en hebben en rechthoekige of sterachtige vorm. De bekende doosvlieger is hiervan een voorbeeld, maar ook de facetvlieger in al zijn variaties is bekend. De meest polaire vlieger is de wereldberoemde Cody, een dubbele doosvlieger met vleermuisachtige vleugels aan de voor en achterkant.

De stokloze vliegers hebben dus geen hard materiaal en bestaan alleen uit stof, zoals de zakvlieger en de parafoil. Een combinatie met een paar stokken levert de eenvoudig te maken sleevlieger op een kindermodel van 60 cm, maar ook grote broer de dubbele sleevlieger van 4 bij 5 meter, en niet te vergeten de modellen van Peter Lynn uit Nieuw-Zeeland, die onder andere de grootse vlieger van de wereld maakte (de Trilobiet-80 meter lang).

Inmiddels zijn er ook een aantal bijzondere vormen ontwikkeld, zoals een cirkelvormige vlieger, maar het leuke is dat je eindeloos met de basisvormen kan experimenteren, zowel in vorm en grootte, maar ook met de kleur en het aanbrengen van tekeningen, waardoor unieke exemplaren zijn ontstaan. Bij het maken en ontwerpen van vliegers zijn de creatieve mogelijkheden oneindig. Veelal zijn deze unieke vormen aan te treffen op vliegerfeesten.

Zie de categorie Kites van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.