Kuang Si Waterval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kuang Si Waterval
Kuang Si Waterval, met rechts op de foto voor de verhouding een westerse man.
Locatie Laos
Coördinaten 19° 45′ NB, 101° 60′ OL
Kuang Si Waterval (Laos)
Kuang Si Waterval
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië
Kuang Si waterval, november 2007

Zo'n 29 km ten zuiden van Luang Prabang, in Laos ligt de Kuang Si Waterval, dit is een bijzondere waterval die bekendstaat om zijn schoonheid.

Waterval[bewerken | brontekst bewerken]

De Kuang Si waterval is een van de grootste bekende watervallen in Laos (gelegen in Azië). De waterval ligt circa vijfentwintig kilometer ten zuiden van de stad Luang Prabang. De waterval is opgebouwd uit tufsteen. Dit wordt gevormd doordat kalkhoudend water van de rivier steeds nieuwe laagjes kalk achterlaat op organisch materiaal (mos, takjes, blaadjes). In de loop van de eeuwen kunnen kalkbarrières ontstaan die soms tientallen meters hoog worden. Hierbij kunnen overdekte ruimtes, tufgrotten ontstaan. De Kuang si waterval is een van de grootste tufsteenwatervallen van Zuidoost-Azië. In het regenseizoen van 2001 is het onderste gedeelte van de waterval ernstig beschadigd geraakt. Tot dat moment was er onderaan de waterval een groot bassin en enkele kleiners poeltjes afgeschermd door hoge tufsteenwanden. Deze zijn door instorting verloren gegaan.

De waterval bevindt zich aan de rand van een woud, waar door de lokale bewoners houten vlonders zijn gemaakt over het onderste azuur blauwe meertje. Deze waterval bestaat uit meerdere plateaus met elk een net iets andere beleving van baden. Door het woud, aan de linker kant van de waterval, vindt men een pad dat leidt tot de hoger gelegen plateaus. Op het bovenste plateau vindt men een slinger aan een boom die een leuke plons in het water tot gevolg heeft.