Kumi Koda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koda Kumi/倖田來未
Kumi Koda Live Earth concert.jpg
Algemene informatie
Geboren 13 november 1982
Land Japan
Werk
Jaren actief 2000-heden
Genre(s) J-pop, R&B
Label(s) Avex Trax - Rythmzone
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Koda Kumi (倖田來未, Kōda Kumi ; Kioto, 13 november 1982) is een Japanse zangeres. Ze staat bekend om haar seksueel getinte teksten en uitdagende uitrustingen. Koda Kumi is zeer beroemd in Japan en heeft de laatste jaren onder meer door YouTube en de anime-boom ook buiten Japan aan populariteit gewonnen.

Carrière[bewerken]

Koda Kumi zit vanaf 2000 in het vak. Ze heeft dus ook al heel veel singles en albums uitgebracht in vele muziekstijlen zoals rock, pop, en R&B. Haar eerste single werd uitgebracht in 2000 en heette TAKE BACK. Haar meest recente single werd uitgebracht in Oktober 2007. Het was een samenwerking tussen Koda Kumi en de populaire boyband Tohoshinki uit Korea. De single heette LAST ANGEL.

Het voorafgaande[bewerken]

Voordat ze met Avex in zee ging had ze auditie gedaan voor de derde generatie van de Japanse entertainersgroep genaamd Morning Musume. Ze werd daar echter geweigerd en tekende later een contract met Avex. Vanaf dat moment begon ze al snel met het opnemen van liedjes.

Affection[bewerken]

Ondanks dat haar carrière in het begin niet zo'n succes was, had ze wel een paar singles gemaakt. Ondanks alles bleef ze gewoon doorzetten en dat heeft uiteindelijk grote resultaten opgeleverd. Haar eerste album "affection" bevatte de nummers: TAKE BACK, Trust Your Love, COLOR OF SOUL en So Into You. Dit album werd in maart 2002 uitgegeven. De single "TAKE BACK" was zowel in de Verenigde Staten als in Japan uitgegeven. Maar in beide landen verkocht de single bijna niet. Haar volgende single, "Trust Your Love", verkocht wat beter, maar toch bleven de verkoop statistieken laag.

Grow into one[bewerken]

Haar tweede album "grow into one" verkocht wel beter. Haar vijfde single "love across the ocean" werd niet zo'n succes als ze had verwacht. Daarna kwam er nog een single genaamd: "m.a.z.e.". Die verkocht nog slechter. Toch kwam er daarna, geheel onverwacht, de grote doorbraak met haar zevende single "real Emotion/1000 no Kotoba". Die werd vooral heel erg bekend omdat beide liedjes in de populaire video game Final Fantasy X-2 voorkwamen. Het was een enorm succes, de single behaalde de derde plek in de Oricon Chart.

Feel my mind[bewerken]

Haar derde album "feel my mind"" was niet echt het succes in haar carrière, maar toch was die niet zo beroerd. Het album bevatte o.a. de liedjes: "COME WITH ME", "Gentle Words", "KYU-TI- HANI-" en "Crazy 4 U". "COME WITH ME" werd als beste verkocht met meer dan 40.000 kopieën . Het lied "KYU-TI- HANI-" was geschreven voor de anime serie Cutie Honey en werd toegevoegd als bonus track.

Secret[bewerken]

Haar vierde album "secret", dat in februari 2005 uitkwam, was haar succesvolste album tot op dat moment. Het kwam op de derde plek in de Oricon top 200. De cd bevatte o.a. de liedjes: "Chase", "Kiseki", "hands" en "Hot Stuff". Het album werd heel goed verkocht: ruim 500.000 kopieën gingen over de toonbank van de winkels.

BEST ~first things~[bewerken]

Vlak na de release van haar vierde album "secret", kwam ze met de single "Butterfly". Het was een groot succes. De single kwam binnen op nummer 2 in de Oricon charts. Het was zelfs zo'n groot succes dat de single uitgeroepen werd tot lied van het jaar 2005. Na de release van "Butterfly", werden er nog twee singles uitgebracht: "flower" en "Promise/Star". Die 2 singles kwamen ook in de top tien. "flower" en "Promise/Star" kwamen beiden op de vierde plek in de Oricon binnen. Zo begon haar carrière goed te lopen. Dus was het de tijd om een "best of" cd uit te brengen. De cd, die "BEST ~first things~" werd genoemd, werd in september 2005 uitgebracht en er werden meer dan 1.800.000 kopieën van verkocht.

BEST ~second session~[bewerken]

In het najaar van 2005 begon "Koda Kumi" aan een nieuw project. Ze ging 12 singles, verdeeld over 12 weken, uitbrengen. 9 van de 12 singles waren limited editions: er werden er maar 50.000 van gemaakt. De andere 3 singles werden als normale singles verkocht. De eerste single "you" was een normale single en kwam op nummer 1 in de Oricon. Deze prachtige winter ballad was haar allereerste nummer 1 hit. Haar tweede single "Birthday Eve" kwam op nummer 6 in de Oricon. Hoewel dit één van de limited editions was, waren niet alle 50.000 kopieën verkocht, maar zo rond de 48.000 kopieën. Haar derde single "D.D.D. feat. Soulhead" kwam op nummer 5 in de Oricon en was weer een limited edition single. Deze single haalde ook niet de 50.000, maar verkocht rond de 42.000 kopieën. Haar vierde single "Shake It Up" kwam op nummer 6 in de Oricon. En weer was het een limited edition single en stond de verkoopteller onder de 50.000 kopieën. De vijfde single "Lies" kwam op nummer 7 in de Oricon en daar werden ook weer geen 50.000 kopieën van verkocht. Haar zesde single "feel", was ook een limited edition en kwam op nummer 1 in de Oricon. Zelfs daar werden er geen 50.000 van verkocht, maar zat wel dicht bij net zoals haar andere limited edition singles.

Trivia[bewerken]

  • Kumi werd als kind veel gepest en heeft daarom met een Japanse overheidscampagne tegen pesten meegewerkt
  • Koda Kumi was een van de artiesten die een optreden gaf tijdens Live earth

Externe links[bewerken]