Kunstvestdagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Kunstvestdagen zijn een tweejaarlijks cultuurevenement waarbij bewoners van de Keldermansvest in Mechelen gedurende twee weekends hun huizen ter beschikking stellen als expositieruimte voor plastische kunstenaars. Daarnaast wordt ook een podium verleend aan andere kunstvormen die op die manier in dialoog treden met de plastische kunst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werden de eerste Kunstvestdagen georganiseerd, in navolging van onder meer Chambre d'Ami te Gent, Beelden te Linden en Open Ateliers in het begijnhof van Diest.

De edities in 2002, 2004, 2006 en 2008 konden telkens rekenen op een groter aantal deelnemende bewoners, een groter aantal deelnemende plastische kunstenaars én een groter aantal bezoekers:

  • 2002 - 7 huizen - 14 kunstenaars - 2000 bezoekers
  • 2004 - 11 huizen - 21 kunstenaars - 2500 bezoekers
  • 2006 - 13 huizen - 30 kunstenaars - 3000 bezoekers
  • 2008 - 14 huizen - 39 kunstenaars - 3200 bezoekers

Troeven[bewerken | brontekst bewerken]

Het evenement bundelt in wezen drie troeven:

  • Kunst wordt voorgesteld in een natuurlijke, huiselijke sfeer in plaats van de eerder steriele, kunstmatige omgeving van een galerij of museum.
  • Jonge, beginnende kunstenaars krijgen de kans om te exposeren naast, en in contact te komen met, oudere, professionele kunstenaars, wat hun carrière een zetje in de goede richting kan geven.
  • Het gebruik van gewone huizen die bewoond worden door mensen met familie, vrienden en kennissen brengt kunst tot bij een publiek dat misschien nooit eerder een galerij of museum heeft bezocht. Dit laatste element wordt nog versterkt door de volledig gratis deelname.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Culturele Verdienste Mechelen

Op zaterdag 15 december 2007 reikte het stadsbestuur van Mechelen de Prijs voor Culturele Verdienste uit aan hoofdorganisator Dirk Gooris voor de organisatie van dit evenement.

Frank Nobels, Schepen van Cultuur van de stad Mechelen, over de Kunstvestdagen:

‘Kunstvestdagen’ werd voor het eerst georganiseerd in 2002 en sindsdien elke twee jaar. Initiatiefnemer Dirk Gooris wilde de Mechelse beeldende kunst een plaats geven waar het thuishoort, bij de mensen thuis. Door kunst in de woonkamer te brengen heeft het evenement een laagdrempelig karakter en dit vertaalde zich onmiddellijk in een grote publieke opkomst.

Hoogstaande kwaliteit van de werken is het basisbeginsel en de meest gerenommeerde Mechelse plastische kunstenaars namen ondertussen deel. Maar tevens wordt er veel aandacht besteed aan jonge, beginnende kunstenaars met heel wat potentieel. Een uitgelezen kans voor hen om te exposeren naast oudere, professionele kunstenaars.

De beeldende kunsten zijn nog steeds het uithangbord maar sinds de tweede editie komen ook andere kunstvormen aan bod. Zo passeerden er ondertussen een brassband met koperblazers, Russische muzikanten, een virtuoze saxofonist en enkele geschoolde zangers.

28 Mechelse kleuterscholen maakten kinderkunstwerkjes die tijdens de vorige editie werden geëxposeerd.

In oktober 2008 vindt Kunstvestdagen voor de vierde maal plaats. Ze krijgt stilaan vorm en wordt een vaste waarde in het cultureel gegeven van onze stad. Het aantal deelnemende huizen en kunstenaars is nooit zo hoog geweest. Tijdens deze editie wordt er een podium verleend aan het gesproken woord en aan de in Mechelen zeer levendige jazzmuziek. Bovendien zal op de openingsdag een live performance voorgesteld worden. Verschillende graffiti-artiesten zullen een kunstwerk in wording presenteren.

Enkele maanden geleden werd rond de Kunstvestdagen een vzw opgericht: namelijk vzw Kunstvestdagen. De vzw heeft zich tot doel gesteld om sociaal-culturele activiteiten te organiseren voor een breed publiek.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie berust volledig op de schouders van vrijwilligers. Hoofdorganisator Dirk Gooris krijgt de medewerking van vier initiatiefnemers die allen in de betrokken Keldermansvest wonen: Johan Peeters, Kristoff Meersman, An Depuydt en Johan Elst.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]