Kurobe (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kurobe
黒部市, Kurobe-shi
Plaats in Japan Vlag van Japan
Kurobe (Japan)
Kurobe
Situering
Eiland Honshu
Regio Chubu
Prefectuur Vlag van Toyoma Toyama
Coördinaten 36° 52′ NB, 137° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 426,34 km²
Inwoners 42.585
Datum 1 september 2008
Bevolkingsdichtheid 99,9 inw./km2
Gemeentenummer 16207-8
Gemeentehuis
Burgemeester Yasuo Horiuchi
Adres 725 Mikkaichi, Kurobe-shi
Postcode 〒938-8555
Website Kurobe-shi
Symbolen
Vlag Foto
Detailkaart
Situering van Kurobe in de prefectuur Toyama
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

Kurobe (Japans: 黒部市, Kurobe-shi) is een Japanse stad in de prefectuur Toyama, gelegen in het noordwesten van Honshu, aan de Japanse Zee. Op 1 april 2008 had de stad 42.505 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 99,7 inw./km². De oppervlakte van de gemeente bedraagt 426,34 km².

De naam komt van de gelijknamige rivier Kurobe, die ontspringt op de berg Ushiro Tateyama (3000 meter). Letterlijk betekent Kurobe donkere delen. De oorsprong van het woord Kurobe is niet duidelijk. De naam zou stammen van door de bergen beschaduwde dalen, van het Japanse woord kurohi voor Zwarte cipres (Taxodium distichum) of van het Ainu-woord kurubetsu, dat "Duivelsberg" betekent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kurobe kreeg op 1 april 1954 de status van stad (shi) na een fusie van de gemeentes Sakurai (桜井町, Sakurai-machi) en Ikuji (生地町, Ikuji-machi).

Op 31 maart 2006 werd de gemeente Unazuki (宇奈月町, Unazuki-machi, 6.114 inwoners, 341,20 km²) van het District Shimoniikawa aan Kurobe toegevoegd.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Kurobe leefde vroeger van visserij en van de verbouw van rijst. Tegenwoordig heeft Kurobe veel industrie. De grootste fabrikant van ritssluitingen ter wereld, YKK, heeft hier zijn hoofdvestiging. Verder worden in Kurobe aluminium constructiematerialen vervaardigd, en rubber- en plasticproducten. De voedingsmiddelenindustrie fabriceert onder meer sake, miso en sojasaus.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Kurobe ligt aan de Hokuriku-hoofdlijn van de West Japan Railway Company; aan de Hokuriku-autosnelweg, en aan nationale autoweg 8.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 10 september 1970 bestaat een jumelage met de Friese stad Sneek waar een fabriek van het ritssluitingenconcern is gevestigd. Kurobe kent sinds 2000 een Sneekplein, en een door de Nederlandse architect Herman Hertzberger ontworpen ontmoetingscentrum voor Oost en West.

Overige stedenbanden:

Aangrenzende steden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Ziekenhuis van Kurobe
Zie de categorie Kurobe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.