Kustwacht Caribisch Gebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kustwachtcutter Jaguar met twee OPV's

De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) (Engels: Caribbean Coastguard) is de kustwacht voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland.

In 1996 werd een zelfstandige kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba opgericht (NA&A CG). De huidige formele naam is "Kustwacht voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten alsmede voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba". Sinds de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden in 2010 opereert de dienst onder de huidige naam. Het personeel is voor een deel afkomstig van de Koninklijke Marine, maar wordt ook in eigen beheer opgeleid. De organisatie bestaat uit circa 210 lokale personeelsleden en 30 marinemensen. De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, de bevelhebber van Koninklijke Marine in de Antillen, is tevens Directeur Kustwacht Caribisch Gebied.

De KWCARIB beschikt over een tweetal vliegtuigen van het type DASH-8 welke geleased worden van het Canadese bedrijf Provincial Airlines (PAL), een tweetal helikopters van het type Agusta Westland AW-139 welke geleased worden van het Britse bedrijf Cobham, een drietal cutters (Jaguar, Panter en Poema) van het type Stan Patrol 4120 en een aantal kleine eenheden, waaronder 10 superrhibs van fabrikant Delta (UK). Naast deze organieke eenheden zijn er eenheden van de Koninklijke Marine, waaronder het stationsschip en het Korps Mariniers, die worden ingezet voor Kustwachttaken.

Het hoofdkwartier van de KWCARIB bevindt zich op Marinebasis Parera. Onder het hoofdkwartier vallen de vier steunpunten. Dit zijn steunpunt Hato airport, steunpunt Curaçao, steunpunt Aruba (op marinierskazerne Savaneta) en steunpunt Sint-Maarten. Kustwacht operaties bij de Benedenwindse Eilanden als ook bij de Bovenwindse Eilanden worden gecoördineerd vanuit Curaçao, door het Reddings en Coördinatie Centrum van de Kustwacht.

Externe link[bewerken]