Kuwait Petroleum Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Q8

De Kuwait Petroleum Corporation of Q8 is de staatsoliemaatschappij van Koeweit en een van de grootste bedrijven ter wereld. Het bedrijf houdt zich bezig met onderzoek, oliewinning, raffinage, blending, marketing, verkoop en logistiek rond aardolieproducten. Sinds 1986 worden de producten vooral onder de merknaam Q8 verkocht. Andere merknamen binnen de groep zijn Q8Oils, Roloil, Q8 Easy en Tango.

Vestigingen[bewerken]

In Nederland heeft Kuwait Petroleum een raffinaderij in de Europoort en is partner in de Maasvlakte Olie Terminal. Verder zijn er in Nederland 146 tankstations en in België 404. Het grote aandeel op de Belgische markt komt door de overname van de Belgische BP-vestigingen in 1998 en de Aral-stations in 1999. Toch heeft Q8 door de jaren heen veel tankstations gesloten daar deze in woonwijken en onder appartementsgebouwen lagen. Zoals zijn concurrenten, heeft Q8 ook een netwerk van onbemande servicestations, genaamd Q8-Easy. In België heeft Q8 in een samenwerkingsverband met Delhaize Shop'n Go opgericht. Dit is een kleine convenience store waar vooral verse, praktische kant en klare en "on the road"-producten worden verkocht. Maar ook binnen autoproducten bieden deze een uitgebreid gamma aan. Ze hebben ruime openingsuren en zijn vaak gecombineerd met een Panos Corner-broodjeszaak.

De onbemande tankstationketen van Tango CV is sinds 2004 eigendom van Q8. Op 20 januari 2011 maakte Kuwait Petroleum International bekend zijn hoofdvestiging voor de Europese markt te gaan vestigen in Nederland, meer bepaald in Den Haag. Dit bericht is door velen positief ontvangen vanwege de extra werkgelegenheid die dat oplevert.

Externe link[bewerken]