Kwantum (winkelketen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kwantum
Onderdeel van Macintosh Retail Group
Onderdeel sinds 1986
Hoofdkantoor Tilburg, Nederland
Producten woonartikelen
Website kwantum.nl
kwantum.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Kwantum is een Nederlandse winkelketen in woonartikelen met 102 vestigingen[1] in Nederland en België. Kwantum specialiseert zich vooral in meubilair, huishoudelijke producten, textiel, gordijnen, behang en vloerbedekkingen.

Historie[bewerken]

In 1976 werd in Woudenberg de eerste Kwantum-winkel geopend door ondernemer Joop Steenbergen onder de naam Kwantum Hallen. De benaming Hallen was afgeleid van de voormalige Hallen-Bioscoop in Amsterdam in welk pand een filiaal werd gevestigd, in de nabijheid van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat. Hier was Joop Steenbergen in navolging van zijn vader werkzaam in de haringstal bij het Muiderpoortstation in Amsterdam Oost.

Begin jaren '70 van de vorige eeuw beëindigde Joop Steenbergen de markthandel en begon een groothandel in vinyl en nylon, Vinylon. Bij de oprichting in 1976 was Kwantum Hallen bedoeld als een nieuw afzetkanaal voor de doe-en-zelf-artikelen en vloerbedekkingen van Vinylon, waarmee men wilde inspelen op de concurrentie van de opkomst van de (zelfbedienings)warenhuizen. Kwantum Hallen werkte volgens de zelfbedieningsformule en bleek hierin succesvol te zijn.

In 1986 werd Kwantum Hallen verkocht aan het detailhandelsconcern Macintosh en werd de naam Kwantum Hallen verkort tot Kwantum.[2] Het aantal vestigingen nam in de loop der decennia toe en in 2008 steeg het aantal vestigingen boven de 100.

In 2010 werd de eerste vestiging in het buitenland, in België, geopend.

Kwantum voert artikelen met het Care en Fair-label, biedt Max Havelaar-producten aan en was volgens een onderzoek van Milieudefensie in 2009 de enige winkelketen dat een aanbod van 100% FSC-tuinmeubelen had.[3]

Kwantum-filialen bevinden zich veelal op woonboulevards. De producten worden vooral onder de aandacht gebracht via de Kwantum huis-aan-huis reclamefolder.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties