Kwark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kwarktaart

Kwark is na toebereiding veelal een soort zeer verse kaas.

In België wordt hetzelfde product plattekaas genoemd [1] Af en toe treft men ook de minder gebruikelijke synoniemen hüttenkäse en wrongel aan. In het Frans is de naam gewoon "verse kaas" of "witte kaas" (fromage frais/fromage blanc).

Bereiding[bewerken]

De melk wordt aangezuurd met melkzuur-bacteriën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd. Na 24 uur verzuren en stremmen op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt. Er blijft ongeveer een derde van de beginhoeveelheid over. Deze massa wordt daarna goed geroerd. Kwark kan worden gemaakt van koemelk, maar ook van geiten- of schapenmelk. Volgens de Nederlandse Warenwet is de term 'kwark' voorbehouden aan uit koemelk bereide kwark.[2] Verder hoort het eiwitgehalte in de vetvrije droge stof ten minste 60% te bedragen. Het vochtgehalte mag ten hoogste 87% van de vetvrije waar bedragen.[2]

Kwark kan (eventueel vermengd met stukjes fruit) als dessert fungeren. Omdat (magere) kwark een relatief laag caloriegehalte heeft, past het in een caloriearm dieet. Magere kwark vermengd met honing en muesli is een zeer vetarm ontbijt. Volle kwark heeft echter wel een vrij hoog vetgehalte vergeleken met bijvoorbeeld yoghurt.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Plattekaas / kwark. Taaladvies, Nederlandse Taalunie.
  2. a b Warenwetbesluit Zuivel. Artikel 13, geldigheidsdatum 16 juni 2013.