Kwart (muziek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kwart omhoog
Kwart omlaag

De kwart, afgekort aangeduid met P4, is een afstand van drie diatonische stappen tussen twee tonen in de muziek.

Soorten kwarten[bewerken]

De meest voorkomende kwartafstanden zijn: rein, verminderd en overmatig. De voorbeelden hieronder illustreren dit:

reine kwart
Voorbeeld: de afstand tussen C en F is een kwart, en wel een reine. Music ClefG.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1.svgMusic Bar.svg
verminderde kwart
Voorbeeld: De afstand tussen C - Fb is een verminderde kwart Music ClefG.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1-.svgMusic Bar.svg
overmatige kwart
Voorbeeld: De afstand tussen C - F# is een overmatige kwart. Music ClefG.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1+.svgMusic Bar.svg

Een overmatige kwart klinkt dissonant, heeft iets geforceerds en wordt ook wel tritonus of "duiveltje" (diabolus in musica) genoemd. Alle kwarten tussen stamtonen zijn rein (C-F, D-G, E-A, G-C, A-D, B-E), behalve de kwart F-B, deze is overmatig.

De kwart is een interval in de muziek dat in reine stemming een frequentieverhouding van 4:3 heeft, wat overeenkomt met 498 cent. Ook in de stemming van Pythagoras is de kwart natuurrein. Een kwart in gelijkzwevende stemming is echter precies 500 cent.

De kwart is nauw verbonden met de kwint. De toon die een kwart boven de grondtoon ligt, vormt met het octaaf een kwint. De kwart is de omkering van de kwint.

  • Let wel: De term kwart wordt ook gebruikt voor een noot die de lengte heeft van één vierde van een hele noot. Een maat kan gedefinieerd worden aan de hand van het aantal kwartnoten die hij bevat, bijvoorbeeld een vierkwartsmaat bevat kwartnoten.

Zie ook[bewerken]