Kwartier van Bredero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bij Den Dungen lag in 1629 het kwartier van Bredero, ook wel kwartier van Brederode genoemd.

Dit kwartier was opgericht tijdens het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 onder leiding van Frederik Hendrik van Oranje. Een kwartier was een plaats waar manschappen waren gelegerd. Rond Den Bosch lagen werden op vijf plaatsen kwartieren ingericht en hierdoor werd Den Bosch omsingeld. In eerste instantie was bij Den Dungen geen kwartier nodig geacht. Echter bleek de afstand tussen het kwartier van Ernst Casimir in Hintham en het kwartier van Frederik Hendrik in Vught te ver van elkaar lagen. De Circumvallatielinie zou dan te kwetsbaar zijn tegen aanvallen van een mogelijk Spaans ontzettingsleger.

Joan Wolfert van Brederode kreeg de leiding over dit kwartier. Er waren ongeveer 3000 soldaten gelegerd.

Bredero was verantwoordelijk voor de bouw van het kwartier. De orders waren zo streng, dat in enkele dagen het kwartier middels loopgraven was verbonden met die van Ernst Casimir en die van de Prins.

Het kwartier is nog gedeeltelijk in het landschap terug te vinden. Zo was er aan de oostzijde van het kwartier een vooruitgeschoven verdedigingswerk, zodat het kwartier vanuit het oosten niet aangevallen kon worden. De huidige Donksestraat volgt precies de ingang van dit werk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]