LFO (danceact)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
LFO
Mark Bell tijdens een live-optreden
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1990 - 2004
Oorsprong Leeds, Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Intelligent Dance Music, techno
Label(s) Warp Records
Leden
Mark Bell
Gez Varley
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

LFO (Low Frequency Oscillator) was een Britse danceact die een van de pioniers was op het gebied van Intelligent Dance Music. De danceact bestond oorspronkelijk uit Mark Bell (1971-2014) en Gerrard 'Gez' Varley. Het duo werd bekend met het nummer LFO uit 1990, dat onverwacht de Britse hitlijsten bereikte. Vanaf 2003 ging het duo echter uiteen, waarbij Bell LFO alleen kon blijven gebruiken. Later was Mark Bell betrokken bij de productie van albums voor Björk en Depeche Mode. Bell overleed in oktober 2014.

LFO als duo[bewerken | brontekst bewerken]

Bell en Varley ontmoetten elkaar in de jaren tachtig bij breakdance evenementen in hun woonplaats Leeds.[1] Ze maakten in 1988 nader kennis met elkaar bij een cursus fotografie.[2] Ze konden elkaars humor waarderen en bleken dezelfde muzieksmaak te hebben. Beide hadden ook een wens om het zelf te produceren. Door een kleine erfenis van Gez konden ze allerlei benodigde apparatuur kopen. In hun amateuristische studio maakten ze in 1990 het nummer LFO samen met Martin Williams. Het nummer werd uitgebracht door het dan kersverse Warp Records. De verwachting was dat de single 2000 exemplaren zou verkopen. Het bliepende nummer met de zware baslijn werd echter zeer populair in de clubs en bereikte zelfs de hitlijsten. Uiteindelijk zouden er 130.000 exemplaren over de toonbank gaan.[3] Bell en Varley gingen daarna hun studio weer in waar ze het album Frequencies (1991) produceren. Het album is meer dan 100.000 keer verkocht.

Daarna werd het een tijd rustig rondom LFO als groep. Wel werkten ze in 1993 werkten ze samen met F.U.S.E. (Richie Hawtin) aan het nummer Loop. In de tussentijd werden door Bell enkele soloprojecten in het leven geroepen voor diverse labels. Er verschijnen enkele singles en ep's met techno onder de namen Clark, Counterpoint, Fawn, Space Monkey en Speed Jack. In 1994 verscheen er weer een nieuwe single. Tied up is een behoorlijk stevige single met hardcorebeats en ging vergezeld van een donkere SM-videoclip waarin beide heren acteren. De clip is geregisseerd door David Slade, die tijdens een dronken avond beloofde gratis een videoclip voor ze te maken.[4] Opvallend genoeg is de videoclip populair als decoratie bij metalshows. Tied up was de voorbode van het album Advance, dat donkerder is dan zijn voorganger. Gez Varley speelde bij de productie van dit album nog maar een kleine rol. Slechts bij een paar tracks was hij betrokken.

Uiteenvallen[bewerken | brontekst bewerken]

Na het tweede album viel het duo definitief uiteen door een verschil in muzikale ambities[1]. Varley ging solo produceren onder namen als G-Man en Tony Montana. In 2001 bracht hij het album Bayou paradis uit. Hij verhuisde naar Duitsland vanwege zijn vriendin die hij tijdens een van zijn draaibeurten daar ontmoet had. In 2014 deed hij een opvallende samenwerking met Tilt op de single 30 Hits of Acid. Zijn vervolgcarrière steekt echter bleek af bij die van Mark Bell. Na de breuk maakte Bell voor zijn alter ego Speed Jack het soloalbum Surge. Daarna ging hij aan de slag als producer voor anderen. Zo werd hij de vaste producer voor Björk. Hij leerde de zangeres uit IJsland in de vroege jaren negentig kennen toen ze nummers zong voor 808 State. Een vriendschap ontstond en Bell werd in 1996 gevraagd remixes te maken van enkele van haar nummers. Daarna werd hij betrokken bij het album Homogenic (1997). De samenwerking verliep zo goed dat deze nog vele albums werd voortgezet. Bovendien zou hij haar vergezellen op tournees.[5] Een andere grote opdracht werd het album Exciter van Depeche Mode. Bell ervaart het als een bijzondere eer om samen te werken met een band waar hij als 12-jarige nog fan van was[3]. De singles Dream on en I Feel loved brachten hitsucces. In 2003 werd LFO door Bell korstondig weer tot leven gewekt zonder Varley. Het album Sheath verscheen samen met de single Freak (2003). Het werd gevolgd door twee tracks op de EP Untitled (2004) die gedeeld wordt met Aphex Twin. In Daarna werd LFO zo nu en dan nog eens gebruikt voor remixes. Bell bleef daarna betrokken bij de albums van Björk tot en met Biophilia (2011).

Bell overleed in oktober 2014 onverwachts aan de complicaties bij een operatie. Hij werd 43 jaar. In 2019 werd een oude Peel Session uit oktober van 1990 op plaat uitgebracht.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Toen LFO de hitlijsten bereikte, kwam het nummer in handen van radio-dj Steve Wright die het nummer moet draaien. Hij zet het nummer halverwege af omdat het volgens hem het slechtste nummer is dat hij ooit heeft gehoord.
  • LFO wordt nogal eens verward met de Amerikaanse boyband Lyte funky ones, die ook afgekort worden tot LFO. Bell was daar niet blij mee en wist af te dwingen dat ze de naam LFO niet meer mogen gebruiken zonder voluit hun naam te geven.
  • In 2018 gebruikte Noizu het loopje uit LFO voor een gelijknamig nummer.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frequencies (1991)
  • Advance (1996)
  • Sheath (2003)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • LFO (1990)
  • We Are Back (1991)
  • Love Is the Message (1991)
  • What is house EP (1991)
  • Loop (ft. F.U.S.E.) (1992)
  • Tied up (1994)
  • Freak (2003)
  • Untitled (2004)