LGV Interconnexion Est

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De LGV Interconnexion Est is een Franse hogesnelheidslijn die de LGV Nord, LGV Est, LGV Sud-Est en LGV Atlantique verbindt door de voorsteden van Parijs. De maximale lijnsnelheid is 300 km/h.

  • De LGV Nord vertrekt vanuit de Gare du Nord sinds 1993 en wordt gebruikt door de Eurostar naar Londen, door de Thalys naar Belgiê, Nederland en Duitsland, en door de TGV Nord diensten naar het Franse noorden.
  • De LGV Est vertrekt vanuit de Gare de l'Est en verbindt in het TGV aanbod sinds 2007 Parijs met Straatsburg en Metz - Saarbrücken.
  • De LGV Sud-Est vertrekt sinds 1983 vanuit Gare de Lyon en verbindt in het TGV aanbod sindsdien niet enkel Lyon maar ook vele andere Franse bestemmingen, Zwitserse bestemmingen, Marseille en Italiaanse bestemmingen en Perpignan en Spaanse bestemmingen.
  • De LGV Atlantique vertrekt sinds 1989 vanuit de Gare Montparnasse voor de TGV-lijnen van de SNCF in de richting van Bretagne, de kust van de Atlantische Oceaan en het zuidwesten van Frankrijk.

Er waren echter geen mogelijkheden om aan een gewenste snelheid en met de nodige beschikbaarheid op de verbindende spoorlijnen treindiensten uit te tekenen die voorbij Parijs raakten. Dit verantwoorde de aanleg van een LGV Interconnexion die de aanduiding Est kreeg omdat de lijn het noorden van Parijs met het zuiden van Parijs verbindt ten oosten van de stad.

Geopend vanaf 1994, bestaat de lijn uit de volgende deeltrajecten: