La Margherita

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

La Margherita (officieel: Democrazia è Libertà- La Margherita, d.i. Margriet- Democratie is Vrijheid) is een Italiaanse politieke partij. Het is een centrumpartij bestaande uit de (voormalige) Liberaal-sociaaldemocraten Democratici en Rinnovamento Italiano en de Christendemocratische Partito Popolare Italiano. De partijen die in Margherita verenigd zijn, zijn formeel geen onafhankelijke partijen meer, maar bestaan nog wel als groepen binnen de coalitie. Margherita maakt sinds 2001 deel uit van L'Ulivo (Olijfboom), een coalitie bestaande uit centrum- en centrum-linkse partijen.

Partijvoorzitter is Francesco Rutelli, de vroegere burgemeester van Rome.

La Margherita is pro-Europees. Anders dan de andere partijen binnen L'Ulivo, is Margherita geen lid van de Partij van Europese Socialisten, maar van de nieuwe Europese Democratische Partij. Tot de verkiezingen voor het Europese parlement in 2004, was Democratici lid van de Europese Liberale, Democratische en Hervormingsparij en de Partito Popolare Italiano van de Europese Volkspartij. Om een einde te maken aan deze situatie richtte men na de verkiezingen de Europese Democratische Partij (EDP) op. Hier maken ook andere Europese (liberale en centrum-) partijen deel van uit.

Tot juni/juli 2002 maakte ook de partij UDEUR (Unie van Europese Democraten, Christendemocratisch) deel uit van Margherita.

Verkiezingsresultaten[bewerken]

Kamer van Afgevaardigden[bewerken]

Jaar coalitie  % zetels
2001 UDEUR—La Margherita 14,5 80
2006 L'Ulivo (La Margherita, DS, MRE) 31,3% 220

Senaat[bewerken]

Jaar coalitie  % zetels
2001 L'Ulivo - 43
2006 geen 10,7 39

Partijen die deel uitmaken van La Margherita[bewerken]