La ardilla roja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

La ardilla roja (De rode eekhoorn) is een Spaanse speelfilm van regisseur Julio Médem (onder andere bekend van “Lucía y el sexo”. De hoofdrollen worden gespeeld door Nacho Novo (Jota) en Emma Suárez (Lisa). De film werd uitgebracht in 1993.

Het is een typische suspensefilm, waarin de regisseur veelvuldig gebruik maakt van muziek, gelaatsuitdrukkingen, omgevingsgeluiden, belichting en toevalligheden om zo de spanning steeds verder op te drijven. De film wordt in Spanje wel eens vergeleken met het meesterwerk Vertigo van Alfred Hitchcock. In de film zitten veel verwijzingen naar de Baskische cultuur, zoals dat ook bij andere films van Medém (een Bask) het geval is.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Verhaal[bewerken]

Als Jota het niet meer ziet zitten en zelfmoord wil plegen, valt Lisa met motor en al van de boulevard op het strand. Ze blijkt geheugenverlies te hebben en Jota besluit haar voor te houden dat hij haar vriend is. Later gaan ze op vakantie naar een camping in La Rioja, met de naam “La ardilla roja” (de filmtitel). Stukje bij beetje komt het geheugen van Lisa echter terug en haalt het verleden het heden in.