Lac du Der-Chantecoq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lac du Der-Chantecocq
Lac du Der-Chantecoq
Lac du Der-Chantecoq
Situering
Coördinaten 48° 43′ NB, 4° 46′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 48 km²
Soort meer kunstmatig
Gemiddelde diepte 4 à 7 m
Maximale diepte 15 m m
Volume 350 miljoen 
Overig
Belangrijkste bronnen Marne
Belangrijkste uitlopen Marne
Portaal  Portaalicoon   Geografie


Het Lac du Der-Chantecoq, of gewoon Lac du Der, is een kunstmatig aangelegd meer in Frankrijk in de regio Champagne-Ardenne. Het meer is in 1974 aangelegd om het water dat door de Marne stroomt te reguleren. De Marne mondt nabij Parijs uit in de Seine en de aanleg van het Lac du Der was nodig om ervoor te zorgen dat enerzijds het water in Parijs niet te hoog kwam, en dat anderzijds er daar steeds genoeg water door de Seine stroomt. Het meer is genoemd naar de vlakte waar het in ligt, de Der, en het dorp Chantecocq, dat door het meer onder water is komen te staan. Door de aanleg van het meer verdwenen ook de dorpen Champaubert-aux-Bois en Nuisement-aux-Bois.

Stuwmeren niet meegerekend, is het Lac du Der het grootste kunstmatig aangelegde meer in West-Europa. Saint-Dizier is de bekendste plaats in de buurt. Het meer ligt tussen de departementen Marne en Haute-Marne. Het wordt niet rechtstreeks door de Marne gevoed, maar door een 12 km lang, kanaal. Het kanaal voor de afvoer naar de Marne is 20 km lang.

Plaatsen aan het meer zijn, vanaf het noorden, met de klok mee, Sainte-Marie-du-Lac-Nuisement, Éclaron-Braucourt-Sainte-Livière, Giffaumont-Champaubert, Arrigny, Larzicourt en Écollemont.

Het meer is zeer geschikt voor recreatie. Op het meer wordt gedaan aan zeilen, windsurfen, vissen, waterskiën en roeien

Vogels[bewerken]

Verschillende factoren, zoals het diepe water en de eilandjes, maken het gebied zeer geschikt voor flora en fauna. In de lente en in de herfst verzamelen zich hier duizenden kraanvogels voor hun trek naar het noorden van Europa of juist naar zuiden. Andere vogelsoorten die in het gebied voorkomen zijn de Europese Zeearend, de Grote zilverreiger en verschillende soorten ganzen, eenden, duikvogels en futen.

Externe link[bewerken]