Ladies European Tour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marjet van der Graaff
Christel Boeljon

De Ladies European Tour, vaak afgekort tot LET, is sinds 1979 de organisatie die de belangen behartigt van dames-golfprofessionals. Het is de tegenhanger van de Europese PGA Tour (ET).

Jaarschema[bewerken]

De Dames Tour is in 1986 gestart. De eerste wedstrijden zijn in januari. Dan is het nog niet warm genoeg in Europa dus dan wordt er in Zuid-Afrika en Australië gespeeld. Het seizoen eindigt om dezelfde redenen in India en Dubai. Tussendoor wordt er in Europa gespeeld. Er stonden in 2007 26 wedstrijden op het programma.

Ladies Money List[bewerken]

Toernooien[bewerken]

Nederland[bewerken]

De LET bestaat minder lang dan de Europese PGA Tour voor heren, en de goede speelsters proberen op de Amerikaanse Tour te spelen. Zo zijn er in 1993 18 Europese speelsters met een Amerikaanse Tourkaart. Het heeft lang geduurd voordat het publiek belangstelling had voor de dameswedstrijden. Sponsors waren dus moeilijk te vinden, met als gevolg dat, ook in Nederland, niet ieder jaar het Ladies Open kon plaatsvinden.

De laatste jaren werd het Ladies Open op de Eindhovensche Golf gespeeld, in 2010 verhuisde het toernooi naar Broekpolder.

Winnaars in Nederland (niet genoemde jaren zijn niet gespeeld):

Jaar Baan Winnares Beste Nederlandse
VOLMAC Ladies Open
1986 Hilversumsche Golf Club Vlag van Engeland Jane Forest mc
1987 Koninklijke Haagsche Golf & Country Club Vlag van Schotland Dale Reid Mette Hageman (20ste)
1988 Rosendaelsche Golfclub Vlag van Frankrijk Marie-Laure de Lorenzi mc
1992 Rijswijkse Golfclub Vlag van Frankrijk Valérie Michaud mc
SENS Ladies Dutch Open
1994 Golfclub Het Rijk van Nijmegen Vlag van Nederland Liz Weima Liz Weima
1995 Golfclub Het Rijk van Nijmegen Vlag van Frankrijk Marie-Laure de Lorenzi Mette Hageman (8ste)
Ladies Dutch Open
2000 Kennemer Golf & Country Club Vlag van Duitsland Tina Fischer Marieke Zelsmann (31ste)
2001 Kennemer Golf & Country Club Vlag van Frankrijk Karine Icher mc
KLM Ladies Open
2004 Kennemer Golf & Country Club Vlag van Duitsland Elisabeth Esterl Dewi-Claire Schreefel (30ste)
2005 Eindhovensche Golf Vlag van Frankrijk Virginie Lagoutte Nienke Nijenhuis (24ste)
2006 Eindhovensche Golf Vlag van Frankrijk Stéphanie Arricau Judith van Hagen (11de)
2007 Eindhovensche Golf Vlag van Frankrijk Gwladys Nocera Christel Boeljon (11de)
ABN AMRO Ladies Open
2008 Eindhovensche Golf Vlag van Frankrijk Gwladys Nocera Christel Boeljon (10de)
2009 Eindhovensche Golf Vlag van SpanjeTania Elosegui Marieke Nivard (14de)
2010 Golfclub Broekpolder Vlag van Engeland Florentyna Parker Kyra van Leeuwen (21ste)
2011 Golfclub Broekpolder Vlag van Engeland Melissa Reid Christel Boeljon (9de)
2012 Golfclub Broekpolder Vlag van Spanje Carlota Ciganda Dewi-Claire Schreefel (4de)
  • mc betekent Missed Cut, niet gekwalificeerd voor de laatste ronden.

België[bewerken]

Het Belgisch Ladies Open in België is van 1989-1994 op Bercuit gespeeld.

Jaar Baan Winnares
1985 Vlag van Engeland Laura Davies
1986
1987 Vlag van Frankrijk Marie-Laure de Lorenzi
1988
1989 Bercuit
1990 Bercuit
1991 Bercuit
1992 Bercuit
1992 Bercuit
1993 Bercuit
1994 Bercuit

Deelname[bewerken]

Een golfspeelster kan uitsluitend aan de LET wedstrijden deelnemen als zij zich daarvoor heeft gekwalificeerd of als zij daartoe is uitgenodigd. In het laatste geval krijgt zij een wildcard. Door op die manier genoeg geld te verdienen en minimaal zes keer te spelen, kan het lukken een speelkaart voor het volgende jaar te bemachtigen.

Qualifying school[bewerken]

Om zich te kwalificeren voor deelname aan de LET, moet de speelster bij de 80 beste speelsters van het voorgaande jaar behoren of deelnemen aan de Qualifying school, ook wel Q-school of Tourschool genoemd, en daar een kaart bemachtigen. Als ze daar de Finals bereiken maar niet hoof genoeg eindigen om een tourkaart te bemachtigen, kunnen ze het jaar daarop de LET Access Series (vergelijkbaar met de Challenge Tour voor de heren) spelen.

Nederlandse deelneemsters[bewerken]

In het verleden hebben een aantal speelsters uit Nederland op de LET gespeeld o.a.: Marjan de Boer, Mette Hageman, Nienke Nijenhuis, Marieke Zelsmann en Liz Weima, die het Dames Open op eigen bodem won in 1984 op Het Rijk van Nijmegen.
In 2008 speelt Marjet van der Graaff op de LET. Ze eindigt op de 88ste plaats, maar nadat er een aantal speelsters van de lijst zijn verwijderd die niet minimaal 6 toernooien hebben gespeeld, komt zij in de top-80, en behoudt haar spelerskaart.
In 2009 spelen Marjet van der Graaf en Christel Boeljon met een volle kaart op de Tour, Kyra van Leeuwen eindigde op de Tourschool buiten de Top-30, maar zal regelmatig kunnen spelen.
In 2011 haalde Chrisje de Vries haar tourkaart voor 2012.

Belgische deelneemsters[bewerken]

Annabelle Haxhe, Ellen Smets en Lara Tadiotto spelen in 2008 op de LET.

Geschiedenis[bewerken]

In 1978 wordt de Women's Professional Golf Association (WPGA) opgericht als onderdeel van de Professional Golfers' Association of Great Britain and Ireland, beiden houden kantoor op The Belfry.
In 1988 besluiten de spelers een onafhankelijke organisatie op te zetten en zo ontstaat de Women Professional Golfers' European Tour Limited, met een kantoor op de Tytherington Club in Cheshire. Tien jaar later wordt de naam veranderd in 'European Ladies' Professional Golf Association Limited' en sinds 2000 is de naam 'Ladies European Tour Limited'. In 2008 verhuist het kantoor naar de Buckinghamshire Golf Club buiten Londen.

Het is moeilijk geweest de LET van de grond te krijgen, vooral omdat het moeilijk is sponsors te vinden voor een damessport. Ook is de concurrentie met de Amerikaanse Tour moeizaam, want alle goede Europese spelers proberen in de Verenigde Staten te spelen, waar meer geld te verdienen is.

In 1994 is de Tour bijna failliet. Ze worden gered door een lening van £ 50.000 en de opkomst van een Europese ster, Laura Davies, die dat jaar 8 toernooien wint, waaronder het Ierse en Schotse Open. Terry Coates, die tot 1993 de marketing van de Concorde begeleid heeft, komt de groei van de LET organiseren, en ieder jaar komen er meer toernooien en betere sponsors.

Externe links[bewerken]