Lady Killer (1933)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lady Killer
Mae Clarke in een still uit de trailer voor Lady Killer
Regie Roy Del Ruth
Producent Henry Blanke
Scenario Rosalind Keating Shaffer (verhaal)
Darryl F. Zanuck (verhaal, onvermeld)
Ben Markson
Lillie Hayward
Hoofdrollen James Cagney
Mae Clarke
Margaret Lindsay
Productiebedrijf Warner Bros.
Distributie Warner Bros.
Première 3 december 1933
Genre Komedie, misdaad
Speelduur 76 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lady Killer is een Amerikaanse zwart-witfilm uit 1933. De film werd geregisseerd door Roy Del Ruth en was gebaseerd op Rosalind Keating Shaffers verhaal "The Finger Man". In de hoofdrollen speelden James Cagney, Mae Clarke en Margaret Lindsay.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Wanneer Dan Quigley (gespeeld door James Cagney) ontslagen wordt als plaatsaanwijzer in een bioscoop, spoort hij Myra Gale (Mae Clarke) op om haar haar handtas terug te geven, die zij laten vallen had in de cinema. Hij speelt een spelletje poker mee met Myra's "schoonbroer" en enkele anderen. Hij verliest al zijn geld en vertrekt. Dan komt hij iemand tegen die net als hem Myra's handtas komt terugbezorgen en beseft hij dat hij het slachtoffer is geworden van een gemene streek. Hij dreigt naar de politie te gaan, tenzij ze hem laten meedoen in hun misdadige praktijken. Hij blijkt al snel erg geschikt voor het werk.

Hij wordt echter door de politie gevat. Zijn kompanen laten hem in de steek. Wanneer hij toch vrijkomt, tuimelt hij de filmwereld binnen, waar hij een relatie begint met filmster Lois Underwood (Margaret Lindsay). Zijn oude partners in crime ruiken evenwel een kans: ze zoeken Dan op en willen dat hij zijn nieuwe connecties gebruikt om hen in de villa's van rijke sterren binnen te loodsen. Dan weigert en biedt hen geld aan om op te hoepelen. Wanneer er dan toch inbraken plaatsvinden volgens de modus operandi van zijn oude partners, wordt Dan door de politie verdacht. Nadat de misdadigers Lois beroven, probeert Dan hen op te sporen. Net nadat hij Lois' juwelen bemachtigd heeft, komt de politie toe. Zij arresteren hem, maar de criminelen weten te ontsnappen. Omdat zij vrezen dat Dan de politie zal inlichten over hun praktijken, sturen ze Myra om Dans borgtocht te betalen zodat ze hem kunnen vermoorden. Myra licht Dan echter in, maar die vermoedde al zoveel en had de politie al gevraagd om hen beide te schaduwen. Na een spannende achtervolging wordt de dieven gevat, dood of in hechtenis, en wordt Dan vrijgepleit. Dan en Lois vertrekken daarop in allerijl naar een andere staat om er te huwen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
James Cagney Dan Quigley
Mae Clarke Myra Gale
Margaret Lindsay Lois Underwood
Leslie Fenton Duke
Douglass Dumbrille Spade Maddock
Russell Hopton Smiley
Raymond Hatton Pete
Henry O'Neill Ramick
Robert Elliott Detective Joe Brannigan
Marjorie Gateson Mrs. Marley
Willard Robertson Detective Conroy
William B. Davidson Directeur Williams
Edwin Maxwell Jeffries
Robert Homans cipier
Olaf Hytten Butler
Sam McDaniel Portier