Lambiorix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lambiorix
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 13
Scenario Willy Vandersteen
Tekeningen Willy Vandersteen
Eerste druk 1950
Uitgever Standaard Uitgeverij
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Lambiorix is het veertiende stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 25 augustus 1949 tot en met 4 januari 1950.

De eerste albumuitgave was in 1950, toen in de Vlaamse ongekleurde reeks met nummer 9. Het is als eerste verhaal in 1972 verschenen in TV Ekspres, geheel hertekend. Hierna verscheen de hertekende versie in 1973 ook in de Vierkleurenreeks, met volgnummer 144. De oorspronkelijke versie verscheen in 1994 nog eens opnieuw in Suske en Wiske Klassiek.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt grotendeels in het jaar 54 voor Christus. Julius Caesar verovert Gallië maar krijgt de Eburonen (Kelten en Germanen) er niet onder. Lambiorix wil ten strijde trekken tegen de Romeinen, maar hij maakt zich zorgen dat zijn rivaal Arrivix in zijn afwezigheid de macht grijpt. Een druïde geeft hem opdracht naar de heilige eik te komen met de as van zijn voorvaderen om een plaatsvervanger te regelen tijdens zijn afwezigheid. Daar vertelt de urn dat in 1972 de laatste nakomeling van Lambiorix bij de eik aanwezig zal zijn.

Lambik, Suske, Wiske en tante Sidonia schuilen in 1972 onder een eik tijdens een onweer en worden door een blikseminslag veroorzaakt door de magische urn naar het verleden getoverd. Lambik en de vrienden worden echter gescheiden: Lambik komt bij het dorp neer en Suske, Wiske en tante Sidonia belanden in een moeras waar voorhistorische monsters huizen.

Arrivix heeft de hoofdman afgeluisterd en zorgt dat hij als eerste Lambik ontmoet. Hij dobbelt met Lambik en zorgt, voordat Lambiorix en de druïde ter plekke zijn, dat Lambik verslaafd raakt aan het dobbelspel. Tante Sidonia sluit vriendschap met een voorhistorisch monster en het wordt Dudela genoemd. Ze komen bij het dorp en zien dat Lambik tot Secretaris-Generaal is benoemd door Lambiorix.

Lambik wordt ’s nachts met dobbelstenen gelokt door Arrivix en speelt om alles wat hij bezit. Uiteindelijk zet hij zijn vrijheid in: als hij verliest moet hij Arrivix dienen. Arrivix speelt vals zodat Lambik verliest, en hij moet tante Sidonia nu doden in het bos omdat zij bij de rebellen hoort. Hij laat haar daar achter en tante Sidonia wordt met Suske en Wiske door een monster gegrepen. Arrivix heeft de huizen van de aanhangers van Lambiorix vernietigd nu hij de macht heeft 'gewonnen' door het spel met Lambik en betrekt met zijn volgelingen de Romeinse burcht.

Lambik gaat naar Arrivix en door hem hulde te brengen, kan hij vele gevangenen bevrijden. Als hij hoort dat zijn vrienden dood zijn verwondt hij een monster, dat er met de druïde vandoor gaat. Lambik vindt zijn vrienden levend in het bos: ze zijn door Dudela gered van het andere monster. De druïde wil Lambiorix waarschuwen maar wordt met een steen in het water gegooid door aanhangers van Arrivix. Lambik gaat naar Arrivix en doet alsof hij nog trouw is.

Lambik krijgt orders de helft van alle aardappelen aan Arrivix te geven, wat een hongersnood voor de dorpelingen betekent. Lambik weigert en krijgt hulp van een geheimzinnige vrijschutter, die hem zegt toch de aardappelen te leveren. Suske en Wiske gaan met de vrijschutter naar de Romeinse burcht en bevrijden de gevangenen. De vrijschutter zegt de Eburonen een paaldorp te bouwen in het meer.

De vrienden ontdekken dat de druïde niet is verdronken. Wiske gaat met Dudela op zoek en vindt de druïde in een grot bij de vrijschutter. De druïde krijgt een modderbad tegen zijn reumatiek en vertelt dat Lambiorix door de Romeinen gevangen is genomen. Lambik moet koolzaad zaaien van de vrijschutter, om het land weer voedsel te geven. Van Arrivix krijgt hij de opdracht een karrenvracht koolzaad vanaf de grens te begeleiden.

De vrijschutter en Suske en Wiske overvallen het konvooi, maar dan hoort Lambik dat dit de opzet was van Arrivix. Er zitten planten die giftige dampen uitwasemen in de zakken en daardoor raakt het hele dorp in slaap. Het paaldorp wordt in brand gestoken, maar Dudela komt op tijd om de brand te blussen. Dudela grijpt Arrivix, brengt hem in het dorp en dan doet hij alsof hij vrede wil, maar heeft Lambik met de vrijschutter gevangengenomen. Die vrijschutter wordt door een andere vrijschutter bevrijd.

Arrivix zegt ook tegen Lambik dat hij vrede wil nadat hij ontdekt heeft dat de vrijschutter is verdwenen. Dan arriveren Suske, Wiske en tante Sidonia op uitnodiging van Arrivix. Lambik verdwijnt tijdens het eten, maar de anderen worden nu gevangengenomen. Tante Sidonia moet met één pijl schieten door appels op de hoofden van Suske en Wiske, die naast elkaar vastgebonden staan. Het lukt toch, en Arrivix zegt dat zij de vrijschutter moet zijn en wil haar verder spreken. Suske en Wiske mogen vertrekken, maar dat lijkt maar zo. Stiekem worden ze een kamer ingelokt waar een grote wolf ze zal verslinden. Maar de wolf komt vast te zitten en ze weten te ontsnappen.

Suske en Wiske zien dan drie vrijschutters in de burcht verschijnen, maar twee van de schutters worden gevangengenomen. Als ze hun kappen afdoen, blijken het Lambik en de druïde te zijn. Dan komt de derde vrijschutter en hij verslaat Arrivix met grote kracht. Het blijkt Lambiorix te zijn; hij is aan de Romeinen ontsnapt en zijn macht wordt hersteld. Hij hielp als vrijschutter om op zijn 'leger' te wachten, want alleen kon hij de volgelingen van Arrivix niet verslaan. Hij is de vrienden zeer dankbaar. Arrivix krijgt voorlopig amnestie en stopt met oneerlijke praktijken. De vrienden worden later door de druïde bij de heilige eik terug naar hun eigen tijd gestuurd.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

  • De naam Lambiorix is uiteraard een toespeling op Ambiorix, de koning der Eburonen die tegen de Romeinen vocht.
  • Arrivix' naam is afgeleid van het woord "arrivist" (streber), wat dit personage zeker typeert.
  • De scène waarin Tante Sidonia een pijl door een appel op het hoofd van haar (adoptie)kinderen moet schieten verwijst naar Willem Tell.
  • Het vrijschuttersthema komt later nog eens terug in het verhaal Het drijvende dorp. Heel wat grappen uit Lambiorix worden dan ook overgenomen.
  • Het album staat bol van de verwijzingen naar de politiek, o.a. de pas voorbije maar nog lang niet verteerde collaboratie en repressie, en de Koningskwestie.
  • In de vier laatste prentjes van de strip die volledig zijn verdwenen in de latere edities, stond een duidelijke verwijzing naar de koningskwestie.
  • De Oude Belgen zingen in dit album het volksliedje En de pompbak, en de pompbak, en de pompbak is kapot.
  • Het voorhistorisch monster Dudela lijkt op een stegosaurus.
  • In het jaar 54 voor Christus waren er nog geen aardappelen in Europa, dit gewas zou pas later uit Amerika worden ingevoerd.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 12 25 augustus 1949 - 4 januari 1950 Bibbergoud De stierentemmer
TV Ekspres 1 31 maart 1972 - 24 maart 1973 geen De bevende Baobab
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vlaamse ongekleurde reeks 9 1950 Bibbergoud De stierentemmer
Hollandse ongekleurde reeks 3 1953 Het bevroren vuur Het zingende nijlpaard
Vierkleurenreeks 144 september 1973 De malle mergpijp De stalen bloempot
Strip klassiek 19 juni 1984 Bessy - Het geheimzinnige spoor Het plezante circus 1
Suske en Wiske Collectie 20 1987
Rode klassiek reeks 13 15 september 1994 Bibbergoud De stierentemmer
Originele Verhalen 4 1999
Uitgave VUM-groep 9 1 april 2005 Bibbergoud De stierentemmer
Megastripboek 17 20 maart 2013 De pompenplanters
Witte reeks 18 4 december 2018 De vliegende aap De windmakers
Anderstalige uitgaven
Taal Reekstitel Albumtitel Datum Opmerkingen
Frans Bob et Bobette Lambique roi des Éburons 1951 Ongekleurde Reeks
Frans Bob et Bobette Lambique roi des Éburons september 1973 Vierkleuren Reeks

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]