Lana Turner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lana Turner
Lana Turner in The Prodigal (1955)
Algemene informatie
Geboortenaam Julia Jean Mildred Frances Turner
Geboren 8 februari 1921
Overleden 29 juni 1995
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1937-1991
Beroep Actrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lana Turner, geboren als Julia Jean Mildred Frances Turner (Wallace (Idaho), 8 februari 1921 - Los Angeles, 29 juni 1995), was een Amerikaans actrice. Ze werd in 1958 genomineerd voor een Oscar voor haar hoofdrol als Constance MacKenzie in de dramafilm Peyton Place.

Turner kreeg in 1960 een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lana werd in Wallace geboren en werd heel haar vroegere leven Judy genoemd. Haar vader was John Virgil Turner en haar moeder Mildred Frances Cowan.

In 1936, toen ze 15 jaar was, werd ze ontdekt door William R. Wilkerson. Hij stelde haar voor aan Zeppo Marx, die destijds een agentschap voor acteurs leidde, en niet veel later had ze een contract bij MGM. In 1937 maakte ze haar filmdebuut in het drama They Won't Forget van Mervyn LeRoy, een regisseur aan wie ze werd voorgesteld door Zeppo Marx. Turner zou meerdere keren samenwerken met LeRoy die toen al een gevierd cineast was. Ze brak door met hoofdrollen in een remake van de dramatische horrorfilm Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1941) en in de film noir Johnny Eager (1942). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Lana een pin-up girl (postermodel). Ze werd in die tijd ook een aantal keren gecast in romantische drama's waarin ze Clark Gable als tegenspeler had.

Na de oorlog vertolkte ze de rol van femme fatale in de film noir The Postman Always Rings Twice (1946), de verfilming van de roman van James M. Cain.

In het begin van de jaren vijftig leek haar populariteit af te nemen, totdat ze in de hitfilm The Bad and the Beautiful (1952) te zien was. Andere succesfilms zoals Peyton Place (1957) en het Douglas Sirk-melodrama Imitation of Life (1959) volgden. In het melodrama Another Time, Another Place (1958) speelde ze een Amerikaanse journaliste die een relatie begint met de jonge Sean Connery, hier in zijn eerste rol van enige omvang. Het drama Madame X (1966) werd haar laatste succes. Haar laatste film werd in 1991 uitgebracht. Ze stierf in 1995 aan keelkanker.

Relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Ze heeft relaties gehad met Tyrone Power, Howard Hughes en Johnny Stompanato. De laatste was een gangster en werd vermoord door Lana's dochter Cheryl Crane.
Ze trouwde acht keer:

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lana Turner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.