Land van Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Land (van) Israël (Hebreeuws: אֶ֫רֶץ יִשְׂרָאֵל - Eretz Yisrael) is een joods en christelijk begrip voor het gebied dat volgens de Hebreeuwse Bijbel door God aan het Joodse volk werd beloofd.[1][2][3][4][5][6][7]

Het Land van Israël omvat een gebied dat thans in verscheidene landen ligt en niet gelijk is aan de moderne staat Israël. Volgens de visies van veel rabbinale geleerden ligt bijvoorbeeld de zuid-Israëlische stad Eilat niet in het Land Israël. Sommige charedische (ultraorthodoxe) rabbijnen zijn tevens van mening dat de in 2005 ontruimde Gazastrook geen onderdeel van het Land Israël vormt. Zuid-Libanon wordt echter juist wel gezien als een onderdeel van het Land Israël. De exacte grenzen zijn dus onduidelijk.

In het Land van Israël zijn volgens de Hebreeuwse Bijbel vele bijzondere wetten van kracht. Zo gelden hier de landbouwwetten uit de Thora, welke in de rest van de wereld niet van toepassing zijn. Daarnaast duren joodse feestdagen met werkverbod (yom tov) - de eerste en laatste dagen van Pesach (Pasen) en Soekkot (Loofhuttenfeest), en de feestdag Sjavoeot (Wekenfeest) - in dit gebied slechts één dag, waar die in de rest van de wereld twee dagen duren (met uitzondering van Rosj Hasjana dat altijd twee dagen is).

Bronnen, noten en/of referenties