Begraafplaats van Landrecies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Landrecies Communal Cemetery)
Begraafplaats van Landrecies
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Landrecies Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Landrecies is een gemeentelijke begraafplaats in de Franse gemeente Landrecies in het Noorderdepartement. De begraafplaats ligt 700 m ten zuidoosten van centrum langs de weg naar Maroilles.

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Landrecies Communal Cemetery
Britse graven
Locatie Landrecies, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal begraven 66
Ongeïdentificeerd 11
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper George Goldsmith

Op de begraafplaats bevinden zich 57 graven van gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog (waaronder 11 niet geïdentificeerde) en 8 graven uit de Tweede Wereldoorlog. Ze liggen verspreid in 6 perken en enkele individuele graven tussen de burgerlijke. In het grootste perk dat werd ontworpen door George Goldsmith staat het Cross of Sacrifice met ernaast een Duits monument voor de gesneuvelden. Er ligt ook 1 Russische krijgsgevangene onder een Frans kruis. Deze graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. In de CWGC-registers staat de begraafplaats geregistreerd onder Landrecies Communal Cemetery.

Elders in de gemeente ligt nog een Britse militaire begraafplaats, genaamd Landrecies British Cemetery.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de hevige gevechten tussen de Britse en Duitse troepen in de omgeving van Mons in augustus 1914 moest het Britse Expeditieleger zich terugtrekken. In de omgeving van Landrecies waren hevige achterhoedegevechten en op 25 augustus 1914 kwam de gemeente in Duitse handen en bleef dit tot het op 4 november 1918 door de 25th Division bevrijd werd. De begraafplaats werd door de Duitse troepen gebruikt voor het begraven van hun doden maar na de wapenstilstand werden deze graven verwijderd.

Er liggen 55 Britten en 1 Australiër begraven. Voor 2 Britten werden Special Memorials[1] opgericht omdat men hun graven niet meer terugvond en men aanneemt dat ze zich onder de naamloze zerken bevinden.

Graven[bewerken | brontekst bewerken]

  • op deze begraafplaats ligt Robert Cornwallis Maude, 6th Viscount Hawarden (Burggraaf)[2], luitenant bij de Coldstream Guards. Hij sneuvelde op 26 augustus 1914.

Alias[bewerken | brontekst bewerken]

  • luitenant Robert Cornwallis Maude diende onder het alias R.C. Hawarden bij de Coldstream Guards.
Zie de categorie Landrecies Communal Cemetery, Commonwealth Plot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.