Lansingerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lansingerland
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Lansingerland Wapen van de gemeente Lansingerland
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Lansingerland
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 52° 0′ NB, 4° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 56,37 km²
- land 54,28 km²
- water 2,09 km²
Inwoners (1 mei 2014) 57.545? (1060 inw/km²)
Hoofdplaats Bergschenhoek
Belangrijke verkeersaders N209, N471, N470
Politiek
Burgemeester (lijst) Coos Rijsdijk (PvdA, waarnemend)
Economie
Gemiddeld inkomen (2006) € 14.600 per inw.
Gem. WOZ-waarde (2008) € 287.000
WW-uitkeringen (2007) 10 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 2650-2665
Netnummer(s) 010
CBS-code 1621
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.lansingerland.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Lansingerland
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Lansingerland
Het nieuwe gemeentehuis in Bergschenhoek

Lansingerland is de gemeente die op 1 januari 2007 is ontstaan uit de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt ongeveer 57.000 inwoners (2014) en verwacht te zullen groeien naar ongeveer 65.000 inwoners in 2023[1]. De gemeente maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

In 2005 en 2006 werd B-driehoek als werknaam gebruikt voor de drie toenmalige gemeenten, waarna voor de naam Lansingerland werd gekozen.[2] Deze naam is gekozen uit een prijsvraag en komt voort uit de naam Lansingh, de waterstaatkundige landscheiding tussen Delfland en Schieland die tussen de dorpen van de B-driehoek door loopt. De keuze van de naam is symbolisch: de naam van de grens die het gebied altijd verdeeld heeft, verenigt nu de drie gemeenten aan weerszijden van de grens. Met het oog op de spelling is ervoor gekozen om de -h- in Lansingh weg te laten.

Op 18 september 2007 werd Ewald van Vliet geïnstalleerd als eerste burgemeester van Lansingerland. Op 27 augustus 2012 werd een nieuw gemeentehuis te Bergschenhoek in gebruik genomen. Op dit moment is Coos Rijsdijk de waarnemend burgemeester.

Kernen[bewerken]

De gemeente bestaat uit de volgende kernen: Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Rotte, Kruisweg.

Het gemeentebestuur huist in Bergschenhoek.

Veiligheid[bewerken]

Lansingerland heeft sinds 2010 buurttoezicht, hier lopen bewoners door hun eigen wijk, praten met mensen, signaleren misstanden en geven deze indien nodig door aan politie, gemeente of andere bevoegde instanties.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van burgemeesters van Lansingerland.

Gemeenteraad[bewerken]

De gemeenteraad van Lansingerland bestaat uit 31 zetels. Hieronder de samenstelling van de gemeenteraad.

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014
Leefbaar 3B 4 9 7
CDA 9 6 6
VVD 6 6 5
ChristenUnie 3 3 3
PvdA 5 3 2
D66 - 2 4
GroenLinks - 1 1
Partij Tot behoud huis de Haas 1 1 -
WIJ Lansingerland - - 2
Partij Neeleman - - 1
Totaal 29 31 31
  • opmerking: per maart 2010 is het aantal raadsleden verhoogd van 29 naar 31.

College van B&W[bewerken]

De huidige burgemeester is Coos Rijsdijk. Er zijn vier wethouders: Simon Fortuyn, Ankie van Tatenhove, Jeroen Heuvelink en Albert Abee. De collegepartijen Leefbaar 3B, VVD, Pvda en CU hebben samen 21 zetels, een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Media[bewerken]

Lansingerland heeft een lokale omroep: RTV Lansingerland. Daarnaast zijn er drie weekbladen, namelijk Hart van Holland, 3B-Krant en De Heraut. In mei 2013 kwam Lansingerland in de media omdat de gemeente diep in de financiële problemen bleek te zitten met een tekort van 71 miljoen euro. Op nieuw te ontwikkelen gebied zou een groot factory outletcentrum komen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Provinciale Staten van Zuid-Holland keurde het bouwplan in december 2012 met een kleine meerderheid af. Nu het outletcentrum er niet komt, is de kans kleiner dat geplande ontwikkelingen doorgaan en de gemeente grond kan verkopen. Hierdoor loopt de gemeente grondinkomsten mis en moet ze er langer rente over betalen wat leidt tot miljoenenverliezen. De lokale lasten zullen daardoor de komende jaren fors stijgen.

Openbaar vervoer[bewerken]

Het openbaar vervoer in Lansingerland wordt verzorgd door de RET. Door Lansingerland loopt het lightrail-netwerk RandstadRail. In Berkel en Rodenrijs bevinden zich Station Berkel Westpolder en Station Rodenrijs.

Muziek[bewerken]

In Lansingerland zijn verschillende muziekverenigingen gevestigd. Er zijn twee harmonieorkesten, in Berkel en Rodenrijs (Helicon) en in Bleiswijk (Crescendo). Ook Bergschenhoek heeft een orkest (Concordia Bergschenhoek), dit is een fanfare. Deze verenigingen hebben allemaal verschillende afdelingen. Zo heeft Helicon naast het orkest ook verschillende twirlgroepen. De andere twee verenigingen hebben een aparte slagwerkgroep.

In Bergschenhoek bevindt zich tevens een muziekschool, tegenover het park De Leeuwenkuil. Ook is er in Berkel en Rodenrijs sinds eind jaren 80 een muziekpodium, waar bands kunnen optreden. Dit muziekpodium heet De Rotonde en is gevestigd op het sportpark.

Schaken[bewerken]

Er is een schaakvereniging, 3-Torens, ontstaan uit een fusie tussen de schaakverenigingen van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
    Zoetermeer   Rijnwoude 
 Pijnacker-Nootdorp  Brosen windrose nl.svg  Zuidplas 
 Schiedam   Rotterdam    

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties